Ha elmúlik karácsony…

  •  
  •  
  •  

Az ünnepek után minden évben elborítják köztereinket a kidobott karácsonyfák. Pedig rengeteg lehetőség van arra, hogy újra hasznosítsuk a fát, ha elmúlt az ünnep. Íme néhány ötlet, mit tehetünk egykori karácsonyfánkkal.

Ki közvetlenül az ünnep után, ki csak hetek múltával, de előbb-utóbb mindenki megszabadul az ünnepi lakás ékétól, a karácsonyfától. Ismét dobozba kerülnek a csillogó díszek, az örökzöld fa pedig az utcára, pedig hasznosítására jónéhány lehetőség létezik.

A tűlevelekkel remekül tudja gondozni többi növényét. A hideg téli hónapokat még a lakásban tartott virágok is megsínylik, azonban a karácsonyfa leveleiből remek alajtakarót lehet készíteni, ami melegen és védve tartja többi növényét.

A karácsonyfa is hasznosítható, törzséből egyedi dekorációkat készíthet. Amennyiben vékonyabb törzsű fája van, érdemes keskeny szeletekre vágni, ezekből pedig fali dekorációkat vagy poháralátéteket készíthet, minimális munkával. Ezzel akár a következő év karácsonyi ajándékai is meg lehetnek ezzel. 

A karácsonyfa ágait is tudja kertészkedéshez használni. Ha vastagabb ágakat lecsupaszítja, karókat készíthet belőlük otthona többi növénye számára. Még az sem probléma, ha esetleg a faágak nem egyenesek, csak különlegesebbé teszi vele virágait, ha nem a megszokott rendben állnak.

Ha egy vagy több macskával él együtt, tartsa meg a fatörzset és bízza rájuk a többit. A macskák imádják a természetes kaparókat, amiken élesíthetik a körmeiket. Ki tudja, így talán még a bútorait is megóvhatja a kaparásra kiéhezett állatoktól.

Utoljára pedig egy kézenfekvő megoldás, a tényleges újrahasznosítás. Ha már megunta karácsonyfáját, ne a háza előtti kukába dobja, hanem érdeklődjön, hol lehet önhöz a legközelebb leadni olyan szervezetnél, ahol gondoskodnak arról, hogy a fa értékei ne vesszenek kárba.

(A www.borsonline.hu alapján)