Novemberben nemcsak az újborokat érdemes kipróbálni, hanem egy olyan faját is, ami tökéletesen alkalmas ezen átmeneti időszakra: a fuxlit, azaz a szekszárdi sillert.
A huszadik század elején a hazai kékszőlőültetvények jelentős része kadarka volt. A szőlőre jellemző vékony héj miatt halványabb borok készültek belőle, mint a klasszikus értelemben vett vörösborok esetében, s emiatt tovább tartott az áztatás. Így alakult ki a rozénál „testesebb”, de a vörösbornál könnyedebb siller, ami Szekszárdon a színe miatt a fuxli (rókácska) nevet kapta.
Azóta számos borász szortimentjében megtalálható, mint pl. Németh János pincészeténél, amivel ráadásul a szeptemberi újpesti borfesztiválon is találkozhattunk.
Azóta számos borász szortimentjében megtalálható, mint pl. Németh János pincészeténél, amivel ráadásul a szeptemberi újpesti borfesztiválon is találkozhattunk.
HKF