Hágai versenyen a Károli hallgatói

  •  
  •  
  •  

Az újpesti Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának csapata a közelmúltban részt vett a Hágában megrendezett Nemzetközi Büntetőbíróság szimulációs versenyén, amelyen méltón képviselték hazánkat.

A csapat Wichmann Ivett, Boussard Éva Zója és Szalontai Máté részvételével, dr. Dobrocsi Szilvia felkészítő tanár társaságában utazott nyolc napra Hágába. Országonként csupán két társulat vehetett részt a megmérettetésen, így nem egy országban előválogatókat tartottak. Idén negyedik alkalommal rendezték meg a versenyt, Magyarországról korábban még senki nem indulhatott.
Tizenhárom ország huszonkét csapata nevezett, elsősorban az amerikai kontinensről, Kínából, Ausztráliából, Indiából érkeztek versenyzők. A házigazdák mellett a mieink képviselték Európát.

Egy kitalált esetet kellett feldolgozni, előre megadott szempontok alapján az alapszabálynak, a nemzetközi büntetőjog elveinek és a nemzetközi büntetőbíróságok esetjogának felhasználásával. A csapat valamennyi tagja szerepet kapott, ügyészi, védői és áldozati szempontból elemezték az esetet. A hallgatók rendkívül keményen készültek és tanultak, nemzetközi büntetőjogi ismereteket szereztek, tökéletesítették angol nyelvtudásukat már a verseny előtt, ott pedig méltón szerepeltek saját szerepkörükben.
–    Á.T.