Hajcihő a napsütésben – Így figyelj oda a hajadra nyáron

  •  
  •  
  •  

A napsütés, a vízpart és a vakáció testünket, lelkünket feltölti, ez azonban nem érvényes a hajunkra, amit az UV-sugárzás, a hőség és a klóros víz könnyedén tönkretehet. A nyár beköszöntével érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk tincseinkre.

Leselkedő veszélyek

A frizura minden évszakban komoly kihívásokkal néz szembe, ám a nyári hónapok sokkal jobban megterhelik. Míg télen a fűtött levegővel kell felvennie a harcot, addig nyáron az UV-sugárzás ereje, a páratartalom, a gyakoribb hajmosás és strandolás okozza a legnagyobb kihívást. A magas UV-sugárzás, illetve a napfény, a klóros vagy sós víz szárító hatása alaposan megviseli a szálakat. Kellő gondoskodás nélkül a tincsek idővel szárazzá, seprűssé válhatnak, meggyengülhetnek.

fotó: Pixabay

Mit tehetünk?

Viseljünk kalapot! A fejfedő védi a hajszálakat, ezért jó, ha világos kalapot viselünk, különösen a tengerparton. A fejfedő megvéd a napszúrástól, illetve megóvja a hajszálakat a nap káros sugaraitól. Jól szellőző textilből vagy szalmából készült verziót válasszunk erre a célra.

Fokozott védelem

A strandolással a legnagyobb probléma, hogy a klóros, sós víz súlyosan károsítja a frizurát. Ezt úgy kerülhetjük el a legkönnyebben, ha hideg vízzel leöblítjük a frizuránkat, ennek köszönhetően kevesebb vizet szív fel a medencéből vagy tengerből. Nagyon fontos, hogy strandolás után mindig mossunk hajat, és ápoljuk a hajszerkezetet maszkkal, kondicionálóval. Így sokkal tovább marad a frizura puha és egészséges. Nyáron érdemes könnyedebb, hidratálóbb samponra, balzsamra váltani, melyek sokkal jobban táplálják a hajszerkezetet. A hajolaj szintén hasznos lehet, amit főként a hajvégeken érdemes használni, de a hajmaszkba is belekerülhet. Ebben az évszakban a gyakori festés nem ajánlott, mert a napsugarak kárt tehetnek a sérülékeny hajszálakban. Színvédő termékeket mindenképp használjunk, különösen a szőkített hajnál.

Kevesebb hajszárítás

A hajszárító, hajgöndörítő és a hajvasaló úgyszintén károsítja a tincseket. Ezért az a legjobb, ha a nyári rutinból kimarad a magas hőkezelés. Legjobb, ha a levegőn – semmiképp se tűző napon – szárítjuk a hajunkat. De ne csak a hajszárítóval bánjunk óvatosan! Fésülködni ritkább fogú, kíméletesebb fésűvel, szépen, óvatosan ajánlott.

fotó: Pixabay

Mire van szüksége a hajnak?

A B-vitaminok segítik a hajhagymák és a körmök tökéletes anyagcseréjét. Ha a szervezet B-vitamin-szintje alacsonnyá válik, tünetként jelentkezhet hajhullás, a haj és a körmök töredezése. Fontos étrendi B-vitamin forrás az élesztő, a tojássárgája, a dió és a mogyoró, valamint a zöldségek közül a hüvelyesek. Szintén fontos szerep jut a biotinnak (B7-vitamin, H-vitamin). A biotin a fehérje anyagcserében is részt vesz, és segít abban, hogy a haj megfelelő szerkezetű és fényes maradjon. Az A-vitamin-hiányos étrend számos problémát okozhat, beleértve a hajhullást. Bár fontos, hogy elegendő A-vitamint kapjunk, nem szabad túl sokat magunkhoz venni belőle. A C- és az E-vitamin antioxidánsként védi a sejteket a káros hatásoktól. Az egészséges hajhoz a nyomelemek is nagyban hozzájárulnak. A cink magas koncentrációban található meg a hajszálakban, hiányára utalhat a töredező haj és köröm. A réz megfelelő szintje ugyancsak szükséges ahhoz, hogy a hajunk egészséges legyen. A vashiány következményeként kialakulhat egészségtelen mértékű hajvesztés is.

Hidratáló házi hajmaszk

Egy tojássárgáját 2 evőkanál olívaolajjal apránként keverjünk el, majd adjunk hozzá annyi tejet, hogy kenhető legyen. Nedves hajra kenjük fel, majd minimum egy óráig hagyjuk rajta, de azzal sincs gond, ha egész este a fejünkön marad. Samponnal mossuk le, és a hatás máris érezhető.

dv.

, , , ,