Hajléktalanok: a budapestiek egyetértenek a kitiltással

  •  
  •  
  •  

Az utóbbi hónapok budapestieket érintő intézkedései közül a közterületek átnevezése a legnépszerűtlenebb, a hajléktalanok kitiltása a legnépszerűbb – áll a Policy Solutions új kutatásában.

A közvélemény-kutatás szerint a Moszkva tér Széll Kálmán térré történt átkeresztelésével a budapestiek 62 százaléka nem ért egyet. A kevésbé elutasított átnevezések – Liszt Ferenc repülőtér, Elvis Presley tér, Wass Albert tér – esetében is csak a válaszadók 40 százaléka helyesli a változtatásokat.

A Policy Solutions május végi kutatása – melyhez az adatfelvételt a Medián végezte – ugyanakkor azt mutatja, a budapestiek pozitívan tekintenek a hajléktalanok közterületekről történő kitiltására. Ez Tarlós István főpolgármester legnépszerűbb intézkedése: a fővárosiak 72 százaléka vélekedik a döntésről pozitívan, 40 százalék pedig teljes mértékben egyetért azzal.

A budapestiek többsége, 60 százalék szintén helyesli, hogy tilos lesz a dohányzás 2012-től valamennyi vendéglátóhelyen.

Nem bizonyulna ilyen népszerűnek, ha a főváros vezetése a belváros forgalmának csillapítása érdekében dugódíjat vezetne be. A budapestiek 37 százaléka támogatja, 59 százaléka ellenzi a behajtási díj ötletét.