Hajrá Újpest! Hajrá Lila Virágok!

  •  
  •  
  •  

Újpest benevezett a Virágos Magyarországért Mozgalom 2011-es mezőnyébe, ahol hét kerülettel versenyez a Virágos Budapestért kitüntető címért. A zsűri szerdán látott munkához, elsőként Újpesten nézett körül. A polgármesternek volt miről beszámolnia.

Nagy szeretettel köszöntötte Wintermantel Zsolt polgármester a Városházán a Virágos Magyarországért Mozgalom kertészmérnökből, táj- és kertépítészekből álló bíráló bizottságát: Kanászné Szandy Évát, Hlatky Katalint és Neogrády Juditot. A polgármester előbb rövid áttekintést adott arról a munkáról, amelyet Újpesten a környezet megóvásáért, szépítéséért folytatnak.


Elsőként az év elején alakult Újpesti Városgondnokság Kft.-re hívta fel a figyelmet, amely jelzi az új városvezetés új szemléletét. Az önkormányzat szakított az eddigi külsős megbízottal, saját kezébe vette Újpest köztereinek gondozását, méghozzá helyben élő munkatársakat alkalmazva. Kitért arra is, az önkormányzatnak több mint száz játszótér karbantartásáról, felújításáról kell gondoskodnia, ami komoly kihívást jelent.
A város megszépült, virágokkal ékesített közterületei között említette a Szent István teret. Szóba hozta a Király utcai sétányra tervezett ökológia parkot – megvalósítására jövő héten írnak ki közbeszerzési felhívást. A projekt ősszel készülhet el, ennek során rendezik a kéthektárnyi lakótelepi övezetet úgy, hogy az elbontásra ítélt anyagokat újra felhasználják más funkcióval, illetve környezetbarát anyagokat, eszközöket alkalmaznak. Olyan növényzetet telepítenek, amelyek a legjobban illeszkednek az ottani körülményekhez, a lakók közérzetére pedig jó hatással vannak.
A polgármester ezt követően a bizottság által átadott kérdőív kérdéseire válaszolt.  A környezetkímélő módszerek között elmondta, az önkormányzat a téli síkosság-mentesítés során nem használ sót. A környezettudatos nevelésre egyik példaként hozta fel az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telep rekonstrukciója után a Dunába eresztett 150 kecsege ivadékot. Mint arról beszámoltunk, április végén a Szűcs Sándor Általános Iskola diákja telepítették a halakat az 5 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően még tisztábbá váló folyóba.
Büszkén hivatkozott a polgármester a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ tanulói által 2008-ban indított homoktövis élőhely mentő akciósorozatra, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen végeztek. Ahogy azt megírtuk, a káposztásmegyeri diákok néhány hete projektjükkel Magyarországot képviselték a Volvo Adventures világversenyen, ahol negyedik helyezést értek el.

A polgármester a kerületben élőket támogató intézkedéseiből jó néhányat sorolt fel, amelyek hatással vannak a minél zöldebb, szebb, egészséges környezet kialakítására. Ilyen volt a májusban kiosztott tízezer muskátli és ennek sikerét látva ilyen lesz ősszel a kis cserjék adományozása. Ennek kapcsán szóba hozta, a helyi médiát rendszeresen alkalmazzák a különböző akciók népszerűsítésére. Így például a kiosztott muskátlik fejlődését dokumentáló fotókat közli az Újpesti Napló.
További segítség az újpestieknek, hogy az önkormányzat a szelektív hulladékgyűjtés során keletkezett járulékos szemetet elszállítja, ősszel kedvezményesen vagy térítésmentesen fogja biztosítani a lombhulladék gyűjtését szolgáló zsákokat. A lakótelepeken folytatják a PET-palackok zsugorítására alkalmas gépek kihelyezését, és ösztönző, oktató programot indítanak a házi komposztálás elterjedésére. Wintermantel Zsolt nem felejtett ki a sorból a Rex Kutyaotthon Alapítvány önkormányzati támogatását sem: mint fogalmazott, a telep mér jóval túlnőtt egy kutyamenhely keretein, valódi természetvédelmi és oktatási intézményként működik. Ismert, az önkormányzat 5 millió forinttal segítette az alapítványt, hogy a gyerekeknek játszóteret hozzanak létre – az eszközöket júniusban adták át.
A polgármester arról is szólt, hogy a virágok telepítése során megfordították az arányokat: az egynyáriak helyett évelő virágokat ültetnek, amelyeket 3-5 évente kell csak cserélni. A bizottság ezt – köztük a lila színű levendulák ültetését – elégedetten vette tudomásul. Kérdésre válaszolva Wintermantel Zsolt elmondta, az önkormányzat hamarosan pályázatot hirdet több kategóriában, amelyen a legvirágosabb, legzöldebb újpesti lakásokat, házakat, kerteket, előkerteket, ablakokat, balkonokat választják ki.
A Virágos Magyarországért Mozgalom zsűrije megköszönte a tájékoztatást, majd bejárásra indult, újpesti és káposztásmegyeri zöldterületeket, virágágyásokat tekintettek meg. A polgármester útravalóul figyelmükbe ajánlotta piac mellett felállított hűsítő párakaput, amely pillanatok alatt újpesti zarándokhely lett.
Újpestnek a versenyben, az V., IX., X., XIII., XVIII., XIX:, XX. kerületet kell legyőznie a megtisztelő Virágos Budapestért címért. Hajrá Újpest! Hajrá Lila Virágok!
(un)