Halmozzák az aranyakat az újpesti birkózók

  •  
  •  
  •  

A kötöttfogású és női birkózó országos bajnokságon pazar teljesítményt nyújtottak az UTE versenyzői. Három arany, egy bronz és egy ötödik helyezés bizonyítja, hogy jó munka folyik a Megyeri úton.

Németh Zsanett, Szabó László és Vilhelm Viktória megállíthatatlan volt az országos bajnokságon. Az UTE aranyérmes birkózói tizenegy alkalommal léptek szőnyegre, s edzőjük, Kapuvári Gábor szerint egyetlen pillanatig sem volt kétséges, hogy győztesen hagyják el a küzdőteret.

– Fantasztikusan dolgoztak a gyerekek – mondta örömmel a tréner. – Egy-egy verseny alatt több évet szoktam öregedni, de ezúttal nem igazán volt okom az izgalomra. Már a bajnokság előtti utolsó edzéseken is látszott, hogy jó formában vannak, de ilyen magabiztos győzelmekre mégsem számítottam. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy végre a felnőttek között is van már több országos bajnokunk.

Tehát elégedett vagy a látottakkal?
– Egy edző soha sem lehet teljesen elégedett. Zsanett, Laci aranyérmére számítottak, sőt Viki győzelme sem számít meglepetésnek. Külön meg szeretném dicsérni Bíró Pétert, aki juniorként tisztességgel helyt állt a felnőttek között, ötödik helye megsüvegelendő teljesítmény.

Varga Ádám harmadik helye csalódás?
– Egy világbajnoktól vereséget szenvedni nem szégyen. Ádám jól küzdött Kiss Balázs ellen, de sajnos meggyőző fölénybe nem tudott kerülni. A világbajnok, legalább is a mi sportágunkban, egy kis előnyt élvez a feltörekvő ifjoncokkal szemben, ami annyit jelent, hogy több ponttal meg kell verni ahhoz, hogy a bírók is hasonlóan lássák. Ezúttal mindössze egy intéssel veszített Ádám, remélhetőleg legközelebb, egy kicsivel módosított taktikával, már legyőzi legnagyobb hazai riválisát.

A szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy a versenyen nem történtek meglepetések.
– A mezőnyben sok kipróbált, rutinos harcos lépett szőnyegre, és valamennyien hozták magukat. A mieink is, tehát osztom a kapitány véleményét.

A jó szereplésnek köszönhetően három újpesti birkózó is bekerült abba a keretbe, amelyik az első Európa-játékokon képviselheti Magyarországot Bakuban. Milyen eredményeket vársz az újpestiektől?
– Szerintem, ha nem jön közbe semmi, nincs sérülés a felkészülési időszakban, akkor a mi kis küldöttségünk érmeket hozhat haza Bakuból. Nem szabad elfelejteni, hogy a világbajnokság előtt ez lesz a legnívósabb verseny, aki él és mozog valószínűleg ott lesz Bakuban. Persze csak a mérlegelésnél dől el igazából, milyen a mezőny, de szerintem bombaerős csapatokkal érkeznek majd a válogatottak. Most nincs más dolgunk, mint a három versenyzőnket, Németh Zsanettet, Szabó Lászlót és Varga Ádámot a lehető legjobban felkészíteni a viadalra.

(gergely)

Fotó: Kapuvári Gábor