Hamarosan elkészül a Főtáv beruházása

  •  
  •  
  •  

Befejezéséhez közeledik a Főtáv nagyszabású projektje, amelynek keretében új távhővezeték kiépítésével kötötték össze az újpesti és az újpalotai távhőkörzetet. A beruházásról és összetevőiről a rákospalotai hulladékhasznosító műben tartottak sajtótájékoztatót.

A projekt célja, hogy a rákospalotai hulladékhasznosítóból nyert energiát nagyobb arányban hasznosítsák és éves szinten csaknem húszezer tonnával csökkenjen a földgázégetésből származó károsanyag-kibocsátás.
Herpai Attila, a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. PR és kommunikációs vezetője a június 19-i ismertető sajtótájékoztatón kiemelte: mintegy ötmilliárd forintos beruházást valósítottak meg, ami összhangban áll a távhőszolgáltató környezettudatos politikájával.
Nagy Norbert, a beruházási osztály vezetője elmondta, minden fejlesztés hordoz magában problémákat, de ezeket megoldották, és a munkálatok több mint kilencven százalékával elkészültek. Visszautalt arra is, hogy a Főtáv három évvel ezelőtt döntött arról, hogy a hulladékhasznosítóban keletkező hőenergiát jobban ki lehetne használni, és ehhez szeretnék összekötni Újpest és Újpalota távhőrendszerét. Ehhez egyébként tízszázaléknyi uniós támogatást szereztek, a teljes projektet javarészt a Főtáv finanszírozta.
Benczúr Gyula projektvezető ismertette: a beruházás öt elemből áll. Első a hulladékhasznosítóban már meglévő vezetékrendszer felújítása, ami a hőkiadót és a hasznosítót köti össze. Az előbbi egység gépészetét és elektromos hálózatát teljesen felújították.
A projekt második eleme – Újpestet ez érintette leginkább – a szivattyúállomás áthelyezése Káposztásmegyerre, a földfelszín alá. Itt már nem folynak építési-tereprendezési munkálatok.
A harmadik elem, hogy a hőkiadótól a szivattyúállomásig új vezetékpárt fektettek, ami vastagabb, mint a régi, és korszerű módon már a föld alatt fut.
A napokban fejeződik be a szintén Újpestet érintő másik részfolyamat, az újpesti és újpalotai távhőkörzetet összekötő vezetékpár megépítése. Ez a stratégiai vezeték a hőmennyiség megfelelő elvezetését-kihasználását szolgálja. (Emiatt volt zárva az Elem utcai vasúti átjáró, de már itt sem végeznek jelentős forgalomkorlátozással járó munkát.)
Az ötödik részfeladat egy ötszáz méteres leágazás megépítése volt, amellyel a hulladékhasznosító közelében működő Kolozsvár utcai Általános Iskola és a mellette lévő tanuszoda fűtését biztosítják. Az említett intézmények fűtési rendszere ezáltal jelentősen korszerűsödött.
A projektnek köszönhetően a hulladékhasznosítóból nyert energiának közel kétszeresét tudják felhasználni. Mivel a projekt hamarosan befejeződik, az őszi szezonban valamennyi helyszínen biztonságosan elindulhat majd a távfűtés.

Kép és szöveg: M. Orbán András