•  
  •  
  •  

Betegeket nem vegzálnak, de kemény ellenőrzések lesznek.

Ő maga soha nem adott hálapénzt, és más egészségügyi korrupciót sem „vett igénybe” – ezzel kezdte a Népszavának adott interjúját Váradi Piroska, a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője. Ez az a szerv, ami márciustól ellenőrzi: tényleg betartják-e az orvosok, hogy nem fogadhatnak el semmilyen paraszolvenciát.

„Az elmúlt két hónap a felkészülés jegyében telt. Az új főosztály január 1-jével állt fel, ötven fővel. Egyelőre tanuljuk a rendszert, az egészségügy szabályait, átdolgozzuk a munkamódszereinket, amelyeket eddig más területeken a közigazgatásban, a rendőrségnél alkalmaztunk. Vizsgáljuk az egészségügy korrupció-kitettségét, kockázatot elemzünk épp úgy, mint minden más területen 2011 óta, mióta a védelmi szolgálat létezik.”

– mondta Váradi arról, hogy készültek a munkára.

Beszélt arról is, hogy bár az ellenőrzési stáb munkamódszerei még mindig formálódnak, elképzelések már azért vannak.

„Egy biztos, hogy olyan, a valóságban is előforduló szituációkra lehet számítani, amelyeknek az egyik résztvevője a mi munkatársunk, akit erre a feladatra speciálisan kiképeztünk, és akit mi úgy hívunk, hogy tárgyalótiszt. Tehát nem fedett nyomozó, nem beépített ügynök, nem tudom, hogy még milyen elnevezéseket olvastam. A másik résztvevője ennek a helyzetnek az egészségügyi vagy az egészségügyben dolgozó. Azt teszteljük, elfogadja-e a vesztegetésre kínált pénzt vagy bármilyen más jogtalan előnyt. Hangsúlyozni szeretném, hogy ez egy teszt. Nem lépre csalás, nem csőbehúzás, nem bevinni az ingoványba. Erre garancia, hogy a megbízhatósági vizsgálat szigorú ügyészi felügyelet alatt zajlik.”

Váradi Piroska hozzátette: komolyabb eszközökkel is készülnek.

„Kollégáim törekedni fognak olyan szituációk létrehozására, melyekben a boríték is szerepet játszhat.”

– mondta a további munkamódszerekről.

Orbán Viktor még tavaly jelentette be, hogy idén január elsejétől végre emelt bért kapnak az orvosok, ennek a feltétele azonban, hogy teljesen eltűnjön a rendszerből az azt hosszú évtizedek óta fojtogató paraszolvencia.

, ,