Hangok mögötti világ

  •  
  •  
  •  

December 7-én, vasárnap 18 órakor az első Újpesti Karácsonyi Vásár Trombita téri rendezvény-sorozatán fellép Horgas Eszter. Ennek kapcsán faggattuk őt több témában.

-Engedjen meg egy gyakorlatias kérdést elsőként: télen, szabadtéren miként működnek egy fuvolaművésznő ujjai?

-Remélhetőleg lesz sátormelegítő, vagy nem..? Még régen zeneakadémistaként játszottam Erdélyben egy iskolában, ahol nem volt fűtés, mi tagadás, bizonyos hőmérséklet alatt gémberedik az ujj, nehéz pontosan teljesíteni. De az az igazság, hogy szeretem a kalandokat, a különleges helyszíneket és bármennyire is rendhagyó a mostani, azonnal igent mondtam, amikor megkerestek Újpestről. Nagyon kedvesek voltak a meghívók, hiszen alkalmazkodtak a naptáramhoz, ami erősen zsúfolt és igazi szerencse, hogy akadt egy szabad hétvégi este. Öröm, a részemről is. Az újpestit egy bécsi fellépés követi, ahol jazzzenész-társakkal játszunk alkalomhoz illő, adventi repertoárt.

-Volt-e hasonlóan rendhagyó „koncertterme”, mint az újpesti?

-Nos egy, igen, most októberben, Mauritiuson.

-Mauritiuson? Klasszikus fuvolarepertoárral?

-Elképesztő világ, amit ott megélnek a helyiek. A könnyedségnek és az életszeretetnek egy olyan természetessége járja át ott a levegőt, a mindennapokat, ami nagyon közel áll hozzám; igazi „csápolós” közönség. A latinhoz hasonlatos „szega”-zenére élik a mindennapjaikat, egy ilyen tánxcos társulattal szeretnék egy hazai műsort is összehozni.

-Ha már latin: hatalmas sikerű koncertet adott a közelmúltban egy Carmen-átirattal, melyben partnerének tudhatta a világ egyik leghíresebb gitárosát, Al di Meola-t. Hogyan sikerült megnyernie egy ekkora klasszist?

-Felhívtam.
-Ennyi?

–Persze nem. Amint a Hangok mögötti világ című könyvemben részletesen is leírom: kitaláltam magamnak a Carment, ami igen közel áll a szívemhez. Elkészítettem némi demo-anyagot és egyre-másra nyaggattam az ügynökségeket, hogy ehhez olyan zenész kell, mint Al – persze gurultak a nevetéstől, hogy majd pont ő, majd pont velem. Elakadt a nevetés, amikor értesítettek, hogy eljutott hozzá az anyag, érdekli, szívesen tartana egy-két próbát. Koncert lett belőle, több is. Őszintén szólva, vagy húsz éve, amikor tátott szájjal hallgattuk a legendás lemezt, A Night In San Franciso-t Al mellett Paco de Luciaval és John McLaughin-nal, és valaki azt mondja, hogy egyszer a partnerem lesz, hát finoman szólva bizonyára körbenevetem az illetőt.

-Örök útkeresőnek és ugyanakkor igen sikeresnek tűnik. Mi a recept?

-Nem szabad feladni az álmokat.
-Ennyi?
-Ez a legtöbb – s a legnehezebb.