Hármas diadal a fagyiversenyen

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Sajtó Kft néhány hete hirdette meg az I. Újpesti Fagyiversenyt. Arra voltunk kíváncsiak, a számtalan jobbnál-jobb újpesti fagyizó közül melyikben készítik a legfinomabb jeges nyalánkságot. Az Andretti Cukrászda lett a győztes.

Az első felhívásra tíz cukrászda nevezett. Az egyetlen kitétel annyi volt, hogy a fagylaltot hagyományos módszerrel – főzve – kell készíteni. A vetélkedés annyira demokratikus volt, hogy még a zsűri is laikusokból állt. Az ítészeket ugyanis az Újpest-Káposztásmegyer Facebook oldalon toboroztuk.

Rengeteg lelkes jelentkező akadt. Ehhez persze nyilván hozzájárult a meglehetősen kellemes feladat is. A zsűrijelölteknek azzal kellett meggyőzni a szervezőket, hogy megosztanak velünk valamilyen humoros történetet, anekdotát, amelynek középpontjában értelemszerűen a fagyi áll. Összesen 11 jelentkező ugrotta meg ezt az akadályt.

Az elbírálás sem szakmai alapon folyt, hiszen akkor rengeteg feltételt, szakmai sztenderdet kellett volna figyelembe venni. A cél azonban egyszerűen az volt, hogy megkóstolják és megállapítsák, melyik a legfinomabb. Pontozás persze azért így is volt.

Az ítészek vakon láttak neki a tesztelésnek. Az egyes cukrászdák termékeit ugyanis egyforma, csak az aljukon lefelé megjelölt kelyhekben tálalták eléjük. Háromféle fagyit kellett kóstolniuk, és eldönteni, az adott kategóriának melyik a helyi csúcsragadozója: csokoládé, gyümölcs és a ház specialitása.

Nos, a zsűri arcán sok érzést lehetett felfedezni, de az mindenki számára egyértelmű volt, hogy valamennyien úgy reagálnak a jeges csodák ízkavalkádjára, mint a meta-klórperbenzoesav az alkénekre (nagyon jól). Úgy tűnt a fagylalt szeretete kor és nemfüggetlen. Fiúk, lányok fiatalok és idősek egyaránt ültek a zsűriben.

A versenyben nem volt második és harmadik. Csak első díjakat osztottunk ki. Az már a véletlen, vagy a cukrászmester műve, hogy mindhárom kategóriában végül ugyanaz a cukrászda, az Andretti győzedelmeskedett.

A házigazda Horváth Cukrászda is kitett magáért. Ezúton is nagy köszönet illeti őket.

A zsűri nehezen tápászkodott fel az asztalok mögül, mivel lelkiismeretesen ellátva feladatukat, degeszre ették magukat.

A vetékedő folytatódik. Várhatóan a hűvösebb idő beköszöntével sütiversennyel, jövő nyáron pedig újabb fagyikóstolással.


A résztvevő cukrászdák: