Harminc munkahelyet teremtettek

  •  
  •  
  •  

Az újpesti foglalkoztatást tekintve az önkormányzati tulajdonú Újpesti Városgondnokság Kft. végezte 2011-ben a legnagyobb merítést a helyi munkaerőpiacon. Amellett, hogy kibővítette a foglalkoztatottak számát, a közhasznú foglalkoztatási csoporttal is együttműködött.

– A dolgozóink több mint 80 százaléka a városrészben is lakik – mondja a kezdetekről Vasa Zoltán, az Újpesti Városgondnokság Kft. ügyvezetője. – Újpest Önkormányzata februárban határozott arról, hogy a Szent István tér kialakításával megbízott Főtér Kft. tevékenységét jelentős mértékben átalakítja. Az átszervezés nyomán a röviden csak Városgondnokságként emlegetett Kft. végzi az önkormányzati bérlakások karbantartását, zöldterületi ágazata az önkormányzat zöldterületeinek gondozását, a közterületek rendjének, tisztaságának fenntartását, a parképítés kisgépes munkálatait.
– Szükségszerű volt tehát, hogy a munkaerőpiacon is kopogtassanak…
– Haladéktalanul meg is tettük. Jelenleg 14 karbantartó és 26 kertész szakmunkás, betanított- és segédmunkás dolgozik nálunk, akiknek zöme új kolléga. Mára már összecsiszolódtunk, megismertük egymást.
– Miként találtak egymásra?
– Hirdettünk, például az Újpesti Naplóban. Kertészeket, betanított munkásokat egyaránt kerestünk. Aki jártas a mezőgazdasági munkában, vagy kiskertje van, tudja, tavasztól őszig nincs megállás. Együttműködtünk a közhasznú foglalkoztatási csoporttal is, vannak kollégáink, akik foglalkoztatási idejük lejárta után nálunk találtak munkát. Már nem munkanélküliek.
– A foglalkoztatás is idényjellegű?
– Korántsem. Kollégáink munkaviszonya független az évszakok váltakozásától. Készenlétben állunk például a síkosság-mentesítésre. Tart az őszi lombgyűjtés. Gépi komposztálást is végzünk, a közterületeken pedig mindig lehet feladatot találni, mindehhez szükség van a kollégákra. Nem beszélve arról, egyszer a szabadságot is ki kell venni, ki kell adni.

B. K