Hasznos ajándék újpesti látássérülteknek

  •  
  •  
  •  

Az önálló és akadálymentes közlekedést lehetővé tevő, a hangalapú tájékozódáshoz szükséges rádiós bejelentkező egységeket vehetett át tíz újpesti látássérült Nagy István alpolgármestertől a városháza dísztermében.

Az október 7-i átadón Nagy István köszöntötte a jelenlévőket, néhányukat régi ismerősként üdvözölve.
– Önkormányzatunk kiemelt figyelmet fordít az Újpesten élő látássérültek mindennapjainak segítésére, élhetőbbé tételére. Ennek egyik fontos területe a közlekedés megkönnyítése; bővíteni és fejleszteni szeretnénk az Újpesten jelenleg meglévő, látássérülteket támogató infrastruktúrát – mondta.
Hozzátette: reméli, hogy az érintettek maximálisan ki fogják tudni használni a szerkezet nyújtotta előnyöket, egyben arra kéri őket, hogy osszák meg tapasztalataikat a rádiós bejelentkező egység használhatóságáról.
Az átadáshoz kaspóba „csomagolt” készüléket azok vehették át, akik jelentkeztek Újpest Önkormányzatának az Újpesti Naplóban is közzétett felhívására. Az igénylők személyenként egy darab „VSB-120+” típusú szerkezetet kaptak.

MOA

A rádiós bejelentkező egységet Végh Róbert önkormányzati referens és közösségfejlesztő mentor már korábban tesztelte. A „VSB-120+” típusú, kisméretű, funkciójában távirányítóra hasonlító szerkezet az ún. hangoslámpák kezelésében (Újpesten az SZTK-nál működik már ilyen), a FUTÁR kijelzők (utastájékoztató táblák) leolvasásában és a 4-es metró mozgólépcsőinél jelent segítséget. Róbert munkájának eredményeképpen formálódik az az önkormányzati közlekedésfejlesztési koncepció, amely az Újpesten élő látássérültek akadálymentes közlekedését segíti.