Hasznos tanácsok kánikula idejére

  •  
  •  
  •  

A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot. Kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban az idősekre, a gyermekekre, a betegekre és a fizikai munkát végzők szervezetére, ám néhány hasznos tudnivaló ismeretével és alkalmazásával elviselhetőbbé tehetők ezek a forró nyári napok is.

Kánikulai napokon – különösen a meleg déli órákban – ha teheti vonuljon el hűvös, besötétített szobába. Korlátozza a szabad levegőn tartózkodást a kora reggeli és esti órákra. Amennyiben elkerülhetetlen a szabadban lenni, húzódjon árnyékos helyre. Ha túl sokáig tartózkodott kinn, igyekezzen legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni.

Nagy melegben zuhanyozzon langyos vízzel, akár naponta többször is, ha ezt nem teheti, frissítse fel többször arcát, nyakát, végtagjait. Ha ez sem megoldható átmeneti enyhülést hozhat a különböző mentolos frissítőkendők alkalmazása.

A szabadban végzett sportolást, bevásárlást is korlátozza a reggeli vagy kora esti órákra, de ennél is szerencsésebb, ha van lehetőség a fizikai munka csökkentésére. Ütemezze át a nagytakarítást, ablaktisztítást, csak az esti órákban – álladó szellőztetés mellett – kezdje el a befőzést.

A lakást tanácsos éjszaka alaposan átszellőztetni, nappalra különböző árnyékolók (redőny, reluxa, sötétítő stb.) alkalmazásával csökkenthető a felmelegedés. A nem használt elektromos eszközök áramtalanításával nemcsak energiát spórol, de a hőmérsékletet is csökkentheti.

Közlekedés
Kánikulában is kell közlekedni, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nagy meleg érezteti hatását a közlekedésben is. Gyakrabban érezheti magát fáradtnak, kimerültnek. Lassulhatnak a reflexek, türelmetlenebb, feszültebb, ingerlékenyebb lehet.

A fúvott gumiabronccsal rendelkező járművek esetében gyakrabban ellenőrizze a járművek kerekeiben a légnyomást.
A szeszesital fogyasztása nyári melegben még súlyosabban rontja a vezetési képességet, semmiképp ne fogyasszon alkoholtartalmú italt!
Amennyiben hosszabb utat tervez, iktasson be gyakrabban pihenőt, és mindenképpen vigyen magával a gépjárműben tartózkodók számára elegendő mennyiségű, lehetőleg hűtött ivóvizet.

Sose hagyja gyermekét, háziállatát zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, de vigyázzon mert a napsütötte helyen hagyott hajtógázzal működő spray, gázgyújtó is veszélyforrás lehet.

Étkezés
Kánikulában számolni kell azzal, hogy jelentősen megnő a szervezet folyadékigénye, nem hagyható azonban figyelmen kívül, hogy a folyadékvesztéssel párhuzamosan a só veszteség is fokozott, ezért javasolt a megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkező folyadékok fogyasztása.
Lehetőség szerint ne fogyasszon magas cukortartalmú, koffeint vagy alkoholt tartalmazó innivalót, mert ezek a szervezet amúgy is megnövekedett folyadékszükségletét tovább növelik.

Étrendjében kerülje a zsíros, fűszeres ételeket, fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget. Fagyizáskor célszerű előnyben részesíteni a gyümölcs fagyikat, melyek kellemes fanyar, savanykás ízük révén tovább hűsítenek.

Öltözködés
A forró nyári napokon viseljen világos színű, bő szabású, természetes anyagból készített ruházatot, kerülje a szűk fazonú, műszálas ruhadarabokat. Idősek se viseljenek sötét ruházatot, fejkendőt. Fejét védje világos, széles karimájú fejfedővel, szemét jó minőségű – UV szűrős – napszemüveggel. Vigyázzon a napszemüvegek egy része, amennyiben nem rendelkezik megfelelő UV védelemmel többet árthat, mint használ. Bőrét kenje be többször bőrtípusának megfelelő fényvédő krémmel.

Strandolás
A kánikula a vízparton a legelviselhetőbb, ám itt is be kell tartani néhány óvintézkedést a veszély elkerülésére.
Közvetlenül étkezés után, teli gyomorral sose fürödjön. Napozás után zuhanyozással vagy más módon testét hűtse le. Felhevült testtel soha ne menjen a vízbe. A biztos úszástudást a felfújható fürdőeszközök nem helyettesítik. Soha ne fürödjön olyan helyen, ahol azt tiltják!
A megfelelő bőrvédelemről ne feledkezzen meg, 10 és 15 óra között ne menjen a tűző napra.

Orvosi tanácsok
Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőpangást, súlyosabb esetben hőgutát okozhat. Ez igen veszélyes állapot, mely fontos szerveket károsíthat, extrém esetben halálhoz is vezethet. Legjellemzőbb tünetei a forró, száraz, kipirult bőr, szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság, esetleg tudatvesztés. Ha valakinél a fenti tüneteket tapasztalja, hívja azonnal a mentőket, de amíg a segítség megérkezik fontos a beteg hűtése. Vigye árnyékba az érintettet, permetezzen rá vizet, mossa meg, legyezze, ha lehetősége van rá vizes lepedőbe is csavarhatja. Semmi esetre se hagyja felügyelet nélkül a segítség megérkeztéig. Öntudatlan, eszméletlen személy esetén soha ne próbálja itatni!

Ha krónikus beteg, konzultáljon kezelőorvosával, kérje ki tanácsát. Amennyiben bármi szokatlan tünetet észlel, haladéktalanul kérjen segítséget. Ügyeljen arra, hogy a szobahőmérsékleten tárolható gyógyszerek esetében általában a gyártók 25 ºC alatti tárolást javasolnak, így kánikulában ezeket is célszerű hűtőszekrényben elhelyezni.

Csecsemők és kisgyermekek esetén fokozottan figyeljen az óvintézkedések betartására!


Légkondicionált helyek Újpesten:

Kerületi önkormányzat
ügyfélszolgálata
Művelődési házak,
intézmények
Közkönyvtárak Nyilvános múzeumok Áruház láncok Bevásárló központok
BFKH IV. Kerületi Hivatala, István út 15. Ady Endre Művelődési Ház,
Tavasz utca 4. 
Szabó Ervin Könyvtár,
Király u. 5.
Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény,
Berda József utca 48.  
SPAR Élelmiszer
Árpád út 183-185.
Újpesti Centrum Áruház
István út 10.
Újpest Önkormányzatának Polgármesteri Hivatal, István út 14. Karinthy Frigyes Művelődési Ház,
Hajló utca 2/8.
Szabó Ervin Könyvtár,
Lóverseny tér 6.
  SPAR
Szent Imre út 1.
Árpád Üzletház
Árpád út 122.
    Szabó Ervin Könyvtár,
Munkásotthon u. 33-39.
  SPAR
Kordován tér 12.
 
        SPAR
Megyeri út 236.
 
        SPAR
Nap u. 16.
 
        SPAR
Rózsa út 18.
 
        BauMax
Váci út 60-62.
 
        PENNY
Váci út 27-29.
 
        LIDL
Megyeri út 53.
 
        OBI
Szent Imre u. 32.
 
               Garam utca 3.   

Közkutak, ivókutak Újpesten:

Nap utca 2. (Széchenyi tér) közkifolyó
Elem utca (Istvántelki útnál) közkifolyó
István téri piac közkifolyó
Lahner György u 7. közkifolyó
Vécsey u. 56. (Blaha L utcánál) közkifolyó
Fóti út 103. közkifolyó
Megyeri út (Irányi u.-nál) közkifolyó
Megyeri temető főbejárat közkifolyó
Vasrózsa u 2. közkifolyó
Hortenzia utca (Székesdűlő sor) közkifolyó
Mátyás tér közkifolyó
Hargita u.-i nagy játszótér ivókút
Hargita u.-i Orvosi Rendelő mögötti játszótér ivókút
Kordován tér 2.-6. játszótér ivókút
Főtér ivókutak
Kassai u.-i játszótér  ivókút
Attila u. 3. ivókút
Berda J. u. 42.-46.mögötti játszótér ivókút
Dugonics u. 44/a. ivókút
Pozsonyi u. 6/c. előtt ivókút
Hajló u. 31.-41. ivókút
Falemez u. 14-24. ivókút
Pácoló u. 14.-18. ivókút
Nádasdy u. 21.-35. ivókút
Külső Szilágyi út 44. belső udvar ivókút
Ügető u. 2.-8. belső udvar ivókút
Munkásotthon u. 32.-vel szemben, közterületen ivókút
Nyár u. 30. melletti játszótér ivókút