Hat évtizede az újpestiek látókörében

  •  
  •  
  •  

Sajnos egyre kevesebb az olyan régi kisiparos, kereskedő Újpesten, aki elmondhatja magáról, hogy több évtizedes múlt köti a városhoz. A Bodánszky Optika azonban éppen ilyen ritka kivétel. Több mint hatvan éve nyitottak meg a város szívében, a Szent István tér sarkán, ám a jelenlegi tulajdonos, Bodánszky Péter édesapja a korábbi helyszínnel együtt már az 1920-as évek vége óta szolgálja az újpestieket.

 A belépőt nem csillogó-villogó modern optika fogadja, hanem egy patinás kis látszerészbolt, igazi békebeli bútorzattal és egy ősz hajú optikussal. 

– Édesapám, Bodánszky Gusztáv 1927-ben kezdte el az optikusi szakmát a Weisz családnál, akiknek az üzlete a városháza mellett volt ekkoriban, később pedig átköltöztek a szemközti üzletsorra. Édesapám az üldöztetések miatt külföldre vándorolt családtól vette át a látszerészüzletet, amelyet csupán az államosításig vezethetett, amikor elvették tőle, és a helyén létrehozták az Ofotértet – mesél a kezdetekről Bodánszky Péter. – A változás egyik napról a másikra történt, így csaknem mindenünk odaveszett, az üzletberendezésből is csak ezt a szekrényt sikerült kimentenie – mutat a hátunk mögött található, gyönyörű antik bútorra az optikus. 

A kisajátított látszerészbolt helyett kapta meg a család 1950-ben a Szent István tér sarkán lévő kis üzletet, amely abban az időben nagy dolognak számított, hiszen az államosítás után nem túl sok kisiparost hagytak életben.

– 1966-ban érettségiztem az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban, majd egyetemre szerettem volna menni, amiről le kellett hogy mondjak, mivel akkoriban kisiparos szülők gyerekeként nem volt esélyem bekerülni a felsőoktatásba. Kitanultam az optikus-látszerész szakmát, majd a MOM gyárában dolgoztam1984-ig, amikor édesapám nyugdíjba ment, és én átvettem tőle a családi üzletet – fűzi tovább történetüket az optikus.
– Mondhatni, itt nőttem fel, így ez nem jelentett hatalmas változást. Örököltem apám vevőkörét is, akik a mai napig járnak hozzám, gyermekeikkel, unokáikkal együtt. Sokféle munkát végzek, javítok, új szemüvegeket készítek. Több évtizedes munkám elismeréseként 2005-ben az Ipartestületek Országos Szövetségétől megkaptam az Ezüstkoszorús Mester címet. Visszatérő külföldi vendégeim vannak évről évre Amerikából, Kanadából, Svájcból, de különböző művészek is örömmel jönnek hozzám. Régebben több színész is rendszeresen járt ide, például Zenthe Ferenc, a nemzet színésze, vagy Berényi Ottó, akik mindig leültek nálam, és hosszan elbeszélgettünk. Két-három éve meglepetésemre még a francia nagykövetségtől is megtaláltak, ugyanis egy filmet forgattak Magyarországon, és az egyik főszereplőnek eltörött a fémkeretes szemüvege. Egy régi színész ügyfelemnek köszönhetően kerültek hozzám. Délelőtt behozták, délután már vihették is a megjavított szemüveget. Nem kértem érte semmit, csak annyit fűztem hozzá: szeretném, ha jól sikerülne a film. Nagyon jóleshetett a művésznek, hiszen másnap küldetett egy üveg pezsgőt. Sok múlik az árakon, mindig ezt vallottuk. Én édesapámtól tanultam ezt, aki azt vallotta: „Úgy kell kialakítani az árat, hogy a vevő is meg legyen elégedve, és te is jól járj.” Ezt követtem, és célom is csak annyi volt mindig, hogy családomnak meglegyen a napi betevője, többre nem vágytam soha. 

G.R.

Bodánszky Optika: Budapest IV., Szent István tér 1. Telefon: 389-0261.