Határkőavatás a Dugonics utcában

  •  
  •  
  •  

Július 7-én az Újpesti Városvédő Egyesület emlékkövet avatott a Pest város határát jelölő 1843-ban elhelyezett eredeti 93-as számú határkőnél, a Dugonics utca 15. szám alatt.
Dr. Kovács Ivánné, az Újpesti Városvédő Egyesület elnöke köszöntötte Belán Beatrix alpolgármester asszonyt és a többi jelenlevőt. Elmesélte, hogy dr. Derce Tamás polgármester még 2004-ben találta meg a követ, melyről az egyesület az erről készült interjúból értesült. 4 éve pedig eldöntötték, hogy emlékhelyet fognak állítani ezen a helyen, melyet pályázat útján nyertek meg. Köszönetet mondott dr. Trippon Norbert alpolgármesternek és az önkormányzatnak, akik megfelelő helyet biztosították az emlékhely felállítására.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Ezt követően átadta a szót Szöllösy Mariannenak, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének, aki a határkő történetéről számolt be, melynek jelentősége, hogy az 1840. évi alapító oklevél után ez a második legrégebbi tárgyi emléke Újpestnek. Az Újpest újság 2004. június 17-ei számában olvasták a polgármester nyilatkozatát arról, hogy véletlenül bukkant rá erre a kőre. Rögtön egyértelművé vált, hogy egy olyan emlékről van szó, amelynek megőrzése fontos feladat.

A városhatárt jelölő gránittömbök 50-60 cm átmérőjűek és 200-240 cm magasak voltak, melyeknek kihelyezését 1738, 1838, 1843 és az 1846-os években rendelte el Pest város elöljárósága. Különlegességük, hogy ilyen méretű határköveket ezen kívül csak az országhatáron állítottak fel. Később Pest, Buda és Óbuda egyesítésekor 1-100-ig számoztak a Pest körül elhelyezett határköveket. A 20. század végére ebből csak 46 darabot találtak meg, köztük ezt a 93-as számút, melynek egyik oldalán a Pest, a másikon pedig Palota felirat áll.  Azért Palota, mert akkoriban ez a terület a fóti uradalomhoz tartozó Palota (Rákospalota) községhez tarozó határvidék volt.

A köveknek – melyek manapság is a kerületek határán állnak – földmérési funkcióik is voltak. Az 1930-as években megkezdett korszerű felmérésekor a megfelelően elhelyezkedő határköveket háromszögelési pontnak választották ki, egyesek oldalába pedig szintezési jelet is elhelyeztek. A tömb felső karimájában lévő szám lehet, hogy ezt a regisztrációt jelzi, ennek feltárása még várat magára. A földmérési jelek nyilvántartása és gondozása a megyei földhivatalok, Budapesten a Budapesti Földhivatal feladata. A határjelnek (ha ez a 189-es szám az), ami egyben földmérési alappont is, így csak a saját helyén van eszmei értéke, áthelyezve értéktelen kőtömbbé válik. Éppen ezért fontos, hogy itt és csak itt őrizzük meg a jelenlegi restaurált körülmények között ezt a műszaki emléket – mondta Szöllössy Marianne.

Legfrissebb hírek szerint Krizsán Sándor kutató megtalálta a 90-es számú határkövet, ami azt jelzi, hogy érdemes tovább kutatni a többi határkő után is, így megalakítva a régi Pest körül felállított határkövek füzérét.

 

Dr. Kovács Ivánné megkérdezésünkre elmondta, hogy eredetileg áprilisban kívánták felavatni az emlékművet, de az időjárás mindig közbe szólt. Hangsúlyozta még, hogy az egyesület tagjainak feladata, hogy védjék és őrizzék Újpest múltjának emlékeit, köztük ezt a határkövet is.