Határon túli magyarok képviselőivel tart megemlékezéseket Újpest Önkormányzata

  •  
  •  
  •  

Újpest Önkormányzata két helyszínen (14 órakor a Gróf Esterházy János téren, 16 óra 45 perckor pedig a Szent István téren) tart megemlékezést a nemzeti összetartozás napján.

Gróf Esterházy János tér, 14 óra:

A trianoni békediktátum évfordulójának napján 14 órakor a Gróf Esterházy János téren faültetéssel egybekötött megemlékezést rendez az önkormányzat.

A Magyarországot jelképező tölgyfát az elcsatolt magyar területek 19 helyszínéről (többek közt Kárpátaljáról, a Vajdaságból, Felvidékről és Székelyföldről) ideszállított földbe ültetik.

Ünnepi beszédet Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke és Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere mond.

Az elültetett fát megszenteli ThDr. Karaffa János PhD, Pázmaneum Polgári Társulás védnök-elnöke, és Horváth Zoltán, az Egek Királynéja Főplébánia plébánosa, Újpest Díszpolgára.

 

Szent István tér, 16.45 óra:

16 óra 45 perckor a Szent István téren, az Anyai fájdalom szobránál tart emlékünnepséget az újpesti önkormányzat, ahol dr. Pozsony Ferenc, a kolozsvári Babeº-Bolyai Tudományegyetem professzora és Wintermantel Zsolt polgármester mond beszédet.

 

A műsorban közreműködik a zabolai Gyöngyharmat Néptáncegyüttes.