„Határtalanul”

  •  
  •  
  •  

„Jó érzés volt megtapasztalni, hogy bár átléptük Magyarország határát mégis mindenki, aki meghallotta, hogy magyarok vagyunk, nagyon kedvesek voltak, szeretettel fogadtak bennünket., magyar nyelven szóltak hozzánk és a táblák, feliratok magyarul is tájékoztattak.”- összegezte élménybeszámolóját Delawar Laura a tanulmányi kiránduláson résztvevő tanuló.

Az Apáczai Közalapítvány idén „Határtalanul!” címmel pályázatot hirdetett. A program célja volt, hogy támogatásával a 2011/12-es tanévben 15 ezer iskolás léphesse át a határokat és fedezhesse fel a magyarlakta területeket, találkozhasson az ott élő diáktársakkal, és szerezhessen életre szóló élményeket, barátságokat, melyhez az anyagi forrást az állam támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosított.

Az iskolák számára tavasszal meghirdetett pályázaton, a tanintézmények 617 benyújtott pályázatából 351 lehetett nyertes. Köztük volt a Karinthy Frigyes ÁMK Általános iskola is, és a több, mint egymillió forint kormányzati támogatásnak köszönhetően a 7. évfolyam negyvenhárom tanulója, öt tanár kíséretében járhatta be három nap alatt Szlovákia magyar lakta városait, mely során Selmecbánya, Körmöcbánya, Besztercebánya, Ótátrafüred, Szepesváralja, Lőcse, Rimaszombat és Kassa városát fedezhették fel a diákok és járhattak olyan gimnázium falai között, ahol Mikszáth és Petőfi tanult, láthatták Rákóczi sírját, Márai szülőházát és még sok más nevezetes helyet. A gyerekek utazását előkészítő óra előzte meg, ahol az irodalmi és történelmi ismereteiket felfrissítve készítették fel őket az utazásra.

A diákok a kirándulás során útinaplót is írtak és ezekből az élményekből tartottak beszámolót november 18-án diáktársaiknak, szüleinek és a meghívott vendégeknek, ami Turnerné Gadó Ágnes iskola-igazgatónő köszöntésével vette kezdetét. A „Határtalanul!” program lezárásaként tartott beszámolókat a gyerekek önállóan készítették el, melyekben élményeiket az út során szerzett tapasztalataikat, irodalmi és történelmi tudásukat fűzték össze és mutatták be, mely ezzel a mondattal zárult: „Fáradtan, de élményekben gazdagan indultunk hazafelé.”

P.M.