Hatékony változások a katasztrófavédelemben

  •  
  •  
  •  

Értekezletet tartottak a fővárosi védelmi igazgatás vezetői a védelmi igazgatás szervezeti változásaiból adódó feladatokról február 26-án. Dr. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság, Varga Ferenc a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője valamint dr. Pesti Imre kormánymegbízott Budapest különleges helyzetéről illetve az országos szervezettségről is áttekintést adott.

Készültségi kategóriák, hatékonyabb működés

Dr. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság főigazgatója mindenekelőtt ismertette: három típusú katasztrófavédelmi helyzetet különböztetünk meg. 

– Ezek egyike az úgynevezett normál időszak, ilyenkor a tervkészítés, gyakorlatok, illetve a veszélyhelyzetek megelőzése a feladat. Utóbbiak időszakában – ilyen volt például a 2010-es vörösiszap-katasztrófa – a normálistól eltérő direkt irányítás működik. A harmadik eset a katasztrófaveszélyek időszaka, amikor is a katasztrófavédelmi főigazgatóságnak kell aktívan tevékenykednie. A főigazgató ezután néhány hazai példával – köztük hóhelyzettel – ismertette a katasztrófavédelem és a védekezés szerepét, mikéntjét.

Dr. Pesti Imre kormánymegbízott emlékeztetett: a szervezettség nem volt mindig ilyen magas fokú, 2010 előtt előfordult olyan, hogy a rendezetlen igazgatás miatt nem sikerült mindenhol maradéktalanul helyt állni. Hozzátette, friss változás, hogy a védelmi bizottság posztja átkerült a kormányhivatalokhoz, amivel létrejött a katasztrófavédelmi megbízotti státusz.

Budapestre figyelni kell

Varga Ferenc tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője ismertette: Budapest természeti és civilizációs szempontból is különleges helyzetben van. A lehetséges veszélyforrások között a Duna áradása, erdőtüzek, az életviteli szokások következményei és a tömegközlekedés egyaránt szerepelnek.

– A védekezés többrétű és folyamatos, ezen belül kiemelt figyelemmel kísérjük az úgynevezett kampányidőszakokat – ilyenek például az időjárás okozta helyzetek vagy a fűtési idény. Varga Ferenc hozzátette, az elmúlt év számos tapasztalatot szolgáltatott, amelyekből kiderül, hogy a katasztrófavédelem számára egyre inkább kezelhetőek a különböző feladatok.

A felkészültséget jól mutatja, hogy még a tájékoztató alatt tűzoltók indultak útnak a ferencvárosi pályaudvarra, ahol egy hypot szállító tartálykocsi siklott ki.

Hitelesség, pontosság

Dr. Bakondi György a tájékoztató végén megjegyezte, veszélyhelyzetek idején rendkívül fontos a lakosság hiteles tájékoztatása, legyen szó akár hóhelyzetről, akár szén-monoxid mérgezésről.

Dr. Pesti Imre kormánymegbízott kérdésre válaszolva azt mondta, a fővároson belül a Római-part az egyik legveszélyeztetettebb szakasz, a védelem kérdését a főváros régóta szeretné rendezni, a megépítendő mobilgát erre alkalmi megoldást jelent majd. 

Az elkövetkező napokban a Fővárosi Védelmi Bizottság a járásokban tart majd törzsfelkészítést és árvízvédelmi felkészítést a helyi védelmi bizottságok számára. Jelenleg Észak-Magyarországon van árvízveszély, a Duna vízállása Budapestnél jelenleg három méter körüli, a fővárosban egyelőre nem fenyeget áradás.

M. Orbán András