Hátrányból előny

  •  
  •  
  •  

Néhány héten belül új szolgáltatással bővül a Lóverseny téri Babits Könyvtár. Azoknak kíván segíteni, akiknek családjában ritka és veleszületett rendellenességgel született gyermek él. A „Szülők polca” nevet viselő program a témához kapcsolódó szakkönyveket, fejlesztő kiadványokat biztosít majd az érdeklődőknek. A program megálmodója Bencsikné Mayer Mónika, a Cri du chat Közhasznú Egyesület elnöke.

– Személyes érintettségem miatt döntöttem úgy, hogy a káposztásmegyeri Babits Könyvtárban elindítom a „Szülők polca” programot – kezdtük a beszélgetést Bencsikné Mayer Mónikával. – Ez annyit tesz: az intézményen belül lesz egy terület, valóban egy polc, ahol a ritka és veleszületett rendellenességekről szóló könyveket találhatják meg az érdeklődők. Nem feltétlenül orvosi szakkönyvekre, inkább könnyen fogyasztható, érthető kiadványokra gondolok. Érintett vagyok, hiszen kisfiam az úgynevezett „Cri du chat”, más néven Lejeune-szindrómával született. Ez egy rendkívül ritka betegség, 50,000-ből talán, ha 1 gyermek születik ezzel a betegséggel, ennek megfelelően kevéssé ismert. Saját tapasztalatból mondom: szükség van arra, hogy az érintettek, a szülők, hozzátartozók megkapják a megfelelő információt, tájékoztatást, találkozzanak egymással, kicseréljék tapasztalataikat, erőt merítsenek egymásból. Erre szolgálna ez a kis sarok a könyvtárban: találkozásra, információgyűjtésre.
– Milyen tennivalói vannak a program elindítása kapcsán?
– Az újpesti önkormányzathoz még tavaly adtunk be egy kérelmet, hogy támogassák a kezdeményezésünket, s természetesen mellénk álltak: 160 ezer forintot kaptunk. Ebből 60 ezer forint értékben már bevásároltunk: néhány, a betegségekről szóló könyvet, és pár foglalkoztató füzetet vásároltunk. Remélhetőleg február közepén el is indul a szolgáltatás. Most a reklámozáson van a sor. Fel szeretnénk hívni az Újpesti Naplón keresztül is minden érintett család figyelmét erre a lehetőségre, de jó volna, ha nemcsak ők, hanem az egészségesek is eljönnének a könyvtárba, hiszen találhatnának olyan könyveket, kiadványokat, amik őket, és a sajátos nevelési gyerekek szüleit közelebb hozhatja egymáshoz. Erre szolgálnak azok az életrajzi könyvek is, amelyeket beteg gyerekek szülei írtak. Érdemes őket elolvasni!
Ez valóban kitűnő alkalom lesz arra, hogy a hasonló sorsú családok találkozzanak egymással. Milyen egyéb fórum ad erre lehetőséget?
– Nehezen találjuk meg egymást, mivel nincs megfelelő nyilvántartás erre vonatkozóan. A mi betegségünkben, a Cri du chat-ban országosan 13 család érintett, de többen még nem találkoztunk egymással. Szeretném, ha az elszigeteltség csökkenne, ha egyre tájékozottabbá válnának a szülők, gyerekek. Nemrég jött létre a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetkezete, amely ezt a gondot próbálja orvosolni. Magyarországon kb. 700,000 ember él ilyen típusú betegséggel. Minden érintettnek szüksége van arra, hogy sorstársakat, megfelelő szakembereket találjon. Egyesületünk, és a többi hasonló szervezet a háttér információk megszerzésében, és a kapcsolatteremtésben próbál segíteni, s ezt szolgálná a Babits Könyvtár új szolgáltatása is.
– Nagy örömmel vettük Mónika megkeresését – folytattuk a beszélgetést Sarkadi Zsuzsannával, a könyvtár vezetőjével. – Jelenleg épp a könyvek honosítását végezzük, így hamarosan kölcsönözhetőek lesznek. Intézményünk igazi családi könyvtár, amely annyit jelent: nemcsak a gyerekek, fiatalok, hanem a felnőttek és az idősebb generáció is szívesen jár hozzánk. Kitűnő közösség alakult ki az intézményen belül, s ezt szolgálják azok a rendezvények, családi programok is, amiket látogatóinknak szervezünk. Azt gondolom, valóban illik hozzánk ez az új kezdeményezés is, szeretettel várjuk az érdeklődőket!