Hattyúval kezdődött

  •  
  •  
  •  

Igazi kuriózummal találkozhatnak azok az újpestiek, akik február 17-én és 18-án kilátogatnak a Szent István térre, ugyanis élőben láthatják, hogyan készülnek a jégszobrok. Takács László, az országosan ismert „jégművész” elárulta: farsang lévén, egy busó alak készül majd, de lesz meglepetés is.

Takács László hosszú ideig a vendéglátásban dolgozott, külföldi éttermekben szolgált fel, míg aztán ausztriai munkahelyén egyszer meglátott egy jégből készült hattyúszobrot. Annyira megtetszett neki a madár, hogy elhatározta: megpróbálkozik a jégszobrászattal. Ennek már tizenhét éve.

– Egyszerűen nem bírtam abbahagyni az alkotást, egymás után találtam ki a figurákat, kihasználtam minden percet, egyre csak faragtam – meséli Takács úr. – Mivel mind többen kértek, hogy ne csak a saját szórakoztatásomra, hanem ilyen-olyan ünnepekre is csináljak szobrot, úgy döntöttem, feladom a vendéglátást és csak ezzel foglalkozom. Jöttek a sikerek, de az is igaz, hogy csak ebből a foglalkozásból nem lehet megélni.

Azt mondja a jégszobrász, a legfontosabb a jó minőségű jég, mert csak abból készülhet szép szobor. A gyártásnak megvannak a fogásai, hogy csak egyet említsünk: a buborékokat sűrített levegővel ki kell űzni a vízből, mielőtt bekövetkezik a fagyás.

Ezúttal is előre elkészíti a jégtömböket a mester, amelyeket Újpestre szállít, és egyik kollégájával itt faragja ki a szobrokat. Az biztos, hogy az egyik alak egy busó figura lesz, s hogy mi lesz a másik, egyelőre titok. Majd a helyszínen kiderül.

A jégszobrász bemutató az Újpesti Téli Fesztivál programja.

Á.T.