Havi nyolcszázezer forint mínusz

  •  
  •  
  •  

Új piacrendeletet alkotott októberi ülésén Újpest képviselő-testülete. A változásokról a 2008. november 1-től hatályba lépő rendelet előkészítőjét, dr. Kató Balázst, az önkormányzat jogi tanácsnokát és Balogh Angélát, az újpesti piac megbízott felügyelőjét.
– Az előző rendeltünk a piaccal kapcsolatosan 1994-ben született. Ennek tizennégy éve – válaszolta az új rendelet megalkotásának okát firtató kérdésünkre dr. Kató Balázs.- Azóta igen sok minden történt, változott az élet, változott a világ körülöttünk, a piac körül is.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:11.0pt;”Calibri”,”sans-serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;
mso-bidi-“Times New Roman”;}

– Amikor kénytelenek voltunk, kicsit foltozgattuk a meglévő jogszabályt, hozzányúltunk, amikor kellett. – mondta dr. Kató Balázs – Mostanra azonban megérett az idő arra, hogy átfogó felülvizsgálat alá vessük a régi rendeletet. Annak nem sok értelme, hogy egy rendelet kétharmadát átírjuk, de még mindig a régire hivatkozunk.

Így jutott a városvezetés arra a döntésre, hogy új piacrendeletet kell alkotni. Ez alkalomból minden részt – olyanokat is, amelyekről eddig nem esett szó – pontosítani lehet. Mint azt a jogi tanácsnok elmondta, nagyon sok apró változás van az új rendeletben. Ezek jelentős része pontosítás, de olyan tevékenységek is bekerültek az új szabályozásba, amelyekkel a környéken lakók igényeit vették figyelembe. Ilyen például a rakodás, pakolás, szállítás kérdése: pontosan azért, hogy a környéken élők életét nagy mértékben ne zavarja a piac működése, valamint a kaotikus parkolási is megszűnjön. Reggel öt és tíz óra között lehet árut szállítani a piacra, nem előbb, nem később, nem egész nap, mint az eddigi gyakorlat volt.

Kerékpárral például nem lehet bemenni a piac területére az új rendelet szerint, ami több kérdést is felvet. Hol lehet elhelyezni a kerékpárokat, amíg az ember vásárol, illetve mi a garancia, hogy – a mai világban ez sajnos életszerű probléma – mire végez az illető a vásárlással, még ott találja kétkerekű járművét, ahol hagyta. Ezzel kapcsolatban dr. Kató Balázs elmondta, hogy noha most is van egy kis kerékpártároló, ezt a kérdést mindenképpen meg kell oldani. Állítása szerint viszonylag kis beruházással megoldható egy biztonságos kerékpártároló vásárlása, amely megnyugtató megoldás volna erre a kérdésre.

A kereskedők számára a rakodási idő behatárolásán, valamint a számos pontosításon túl jelentős változás a takarítás, szemétszállítás szabályozása, a rendelet egyértelműen tartalmazza azt is, kinek miért mennyit kell fizetnie, ebből vitás kérdés ezentúl nem lehet. Pontosan meghatározták, mi a kereskedő, mi az üzemeltető feladata. Innentől kezdve minden kereskedő mennyiségarányosan fizeti a szemétdíjat. A piaci árusok nem maradnak érdekvédelem és szólásszabadság híján, hiszen a rendelet azt is magában foglalja, hogy minden évben kötelezően összehívnak egy fórumot, ahol a kereskedők, a piacvezetőség és a polgármester is jelen lesz, ahol mindenki elmondhatja, mit tenne másképp, mivel van esetleg problémája.

A piacfelügyelőt a testület a rendeletben felruházta azon jogkörrel, hogy ha valamely árut nem találja frissnek, esetleg annak állagában, tartásában hibát talál, akkor felfüggesztheti az árusítást. Mindez a vásárlók érdekét szolgálja. 

A piacfelügyelő szemszögéből

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:11.0pt;”Calibri”,”sans-serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;
mso-bidi-“Times New Roman”;}

A piacrendelet változásairól, annak megújulásáról megkérdeztük az egyik leginkább érintett személyt is, aki az egyik kezdeményezője volt az új szabályozás megalkotásának, kidolgozásának. Balogh Angélával, az újpesti piac megbízott felügyelőjével beszélgettünk.

Az újpesti Szent István téri Piac és Vásárcsarnok – ismertebb nevén újpesti piac – egészen idén november 1-jéig egy 1994-ben elkészült , azóta részben kiegészített önkormányzati rendelet alapján működött. Tizennégy év után úgy döntött az önkormányzat és a piac szakmai vezetése, hogy az élet változásait érvényesíteni kell egy új piacrendeletben.

– Ennek megfelelően a szakmai változásokat, igényeket piacvezetőként leírtam – mondja a rendelet tervezési folyamatát részletezve Balogh Angéla –, dr. Kató Balázs jogtanácsossal egyeztetve így végül elkészült az új szabályozás. A november 1-jétől hatályos rendeletet októberi ülésén Újpest képviselő-testülete ellenszavazat és tartózkodás nélkül, teljes egyetértésben elfogadta.

A piac vezetőjétől megtudtuk, hogy az új rendelet szabályoz néhány olyan tevékenységet, kötelezettséget, amelyek eddig nem, vagy nem ilyen alaposan voltak írásba foglalva.

A megszüntetett igazságtalanságok közül egy példa, hogy az előző piacrendeletben az őstermelőket nem említették. Ezt a jogtalan helyzetet Balogh Angéla javaslatára az új rendeletben már helyrehozták, így a piaci kereskedők között az őstermelőket is feltüntetik. Fontos ez, hiszen az újpesti Piacon nagyon fontos szerepet töltenek be azok a termelők, akik saját maguk által megtermelt árukkal kereskednek. Sokuk hosszú évtizedek óta árul a piacon, őstermelő-dinasztiák is képviseltetik magukat, a vásárlók nagy megelégedésére.

– Másik sarkalatos téma, amelyet pontosan szabályoz az új piacrendelet, a piacon keletkezett hulladék kezelése – mondta el kérésünkre Balogh Angéla. – Modern, a mai kor követelményeinek megfelelő hulladéktömörítő működik az újpesti piacon néhány éve. A kereskedők által beszállított hulladékot az elmúlt másfél évben folyamatosan mérték. Ez alapján megállapítható lesz – az új rendelet szabályozása értelmében – az, hogy kinek mennyit kell fizetnie. A fizetség a hulladék elszállításáért és tárolásáért mennyiségarányos lesz, a szerződések megújításakor állapítjuk meg az új összeget az elmúlt másfél év adatainak összegzése alapján.

Azoknak, akik üzlethelyiséget béreltek, eddig is fizetniük kellett bizonyos előre meghatározott összeget a hulladék után, például azonban azok a zöldségkereskedők, akik nem üzletből, hanem asztalról árusítanak, eddig egyáltalán nem fizettek ilyen díjat, noha volt olyan, aki egy hónapban két tonna (!) szemetet is elhelyezett a piaci hulladéktömörítőbe. Őket érinti leginkább a változás. Azokat az őstermelőket, akik eddig nem fizettek, ám minimális hulladékot termeltek, továbbra sem sújtja újabb „adó”. Havi száz kilogramm hulladék alatt ugyanis nem kell fizetni, e fölött 8 Ft/kg lesz a díjszabás.

Amióta napvilágot látott az információ, hogy a hulladékdíj megállapításában változás lesz, a kereskedők jobban odafigyelnek arra, mennyi szemetet dobnak ki. Az elmúlt két hónapban a megelőző időszak heti három szállításához képest már csak kettőre van szükség, amely havi szinten nyolcszázezer forint mínuszt jelent a piac költségeit illetően. És akkor még nem beszéltünk a mértéktelen szemetelés környezetkárosító hatásairól…

Balogh Angéla megerősítette azon információnkat, miszerint a parkolási káosz felszámolására, valamint a lakók nyugalmának biztosítása érdekében reggel 5 és 10 óra közé szorították a rakodási időszakot a piacon és közvetlen környékén. Természetesen ezt rugalmasan kezelik, hiszen előfordul – egy-egy esetben, nem tömegesen –, hogy például egy húskereskedőnek az áruval vidékről csak kora délutánra ér fel a szállító, ő is megoldhatja a pakolást, nyilván mihamarabb végezni kell azzal. Ezt a közterület-felügyelők fokozottabb jelenléte is nyomatékosítja majd a jövőben.

Miután kerékpárral nem lehet a piac területére bemenni, fontos kérdés ezen eszközök biztonságos tárolása. Mint megtudtuk, ez már megoldott, a piac három sarkán is kerékpártároló várja a kétkeréken érkezőket.

-Elképzelhető, hogy az új rendelet ismét kitart 14 évig? – kérdeztük a piacfelügyelőtől végül. Balogh Angéla elmondta, hogy valószínűleg négy-öt év múlva az élet átírja a mostani rendeletet is, de a Főtér Program kapcsán mindenképpen lesznek változások. Az alapok azonban valószínűleg nem változnak.

 Igazságosabb teherviselés

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:11.0pt;”Calibri”,”sans-serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;
mso-bidi-“Times New Roman”;}

A piacok és a vásárcsarnokok létesítéséről és működéséről szóló – többször módosított – 22/1994. (IX.08.) számú rendelete szabályozta korábban a piac működését. A rendelet több éve került megalkotásra, és bár többször módosításra került, az idő előre haladtával szükségessé vált a szabályozás újragondolása. Ennek oka, hogy az elmúlt időszakban a rendelet alkalmazása során tapasztalható volt, hogy bizonyos esetek nem kerültek szabályozásra, vagy az idő múlásával igény mutatkozott új szabályok alkotására is, mert a korábbi rendelet nem teljes mértékben terjedt ki az őstermelőkre és az asztalról árusító kereskedőkre – véli a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester, dr. Trippon Norbert:

-Véleményem szerint az új rendeltet megalkotásával – melynek kidolgozása a Piacfelügyelőség bevonásával, gyakorlati tapasztalatok mentén történt – a piac működésének rendje átláthatóbb lett. Ez olyan szabályok lefektetésének köszönhető, mint például az áruszállítás időtartamának, vagy a szállító gépjárművek várakozási idejének meghatározása. E szerint a piac területére gépjárművel árut szállítani és rakodni csak reggel 5.00 és 10.00 óra között lehet, az áruszállítást végző gépjárművek a piac közvetlen környezetében csak a rakodáshoz szükséges ideig várakozhatnak. Úgy gondolom, hogy mindezek bevezetése egyrészt egységes keretet biztosít a piac mindennapi életében, másrészt a közlekedést is megkönnyíti.

Az említetteken túl az új rendelet hatálybalépésével – azaz november 1-től – a piaci árusítók között a költségnemek megosztása is igazságosabbá válik. A kereskedők, őstermelők a hulladék elhelyezésért mennyiségarányos térítési díjat fognak fizetni.

A képviselő-testület igent mondott a rendelet tervezetre, egyetértve az új rendelet megalkotásának szükségességével, továbbá azokkal az elvekkel, melyek életre hívták az új szabályozási rendet.