Hazám, hazám, te mindenem

  •  
  •  
  •  

Ma már Budapest határain túl is lévő iskolák is tudják: a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium minden évben hirdet olyan képzőművészeti pályázatot, amelyen rangot jelent a részvétel. A fennállásának éppen 10-ik évfordulóját ebben a tanévben ünnepségsorozattal köszöntő oktatási-nevelési intézmény ezúttal Hazám, hazám, te mindenem címmel, Erkel Ferenc születésének kétszázadik évfordulója apropóján tette közzé, pályázati felhívását. A zene szárnyán szálló gondolatok remek alkotásokat eredményeztek.

November 17-én az iskola aulájában  már az eredményhirdetésnek és a díjaknak örülhettek a meghívottak. A szervezők pedig annak: 12 iskola 195 pályázatot bízott a zsűrire. A pályázatot meghirdető Károlyi mellett az újpestiek: a Bajza József Általános Iskola, a Csokonai Vitéz Mihály 12 Évfolyamos Gimnázium, az Erzsébet Utcai Általános Iskola, a Könyves Kálmán Gimnázium, a Szigeti József Általános iskola, a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola, a Testnevelés Tagozatos Általános Iskola és az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium mellett a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, a tatabányai Kertvárosi ÁMK Bolyai János Általános iskola, valamint a gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola kis- és nagydiákjai készítettek alkotásokat. A pályázat képei december 2-ig dísztik a Károlyi Galéria falait.

A szép ünnepség nemcsak a látvány és a díjak miatt marad emlékezetes, hanem okán is, hogy a tizenegyedik évfolyamon tanuló nyolc károlyis diák palotást táncolt.

A jelenlévők pedig körükben üdvözölhették a személyes hangú köszöntőt mondó Erkel-leszármazottat: Erkel Tibor zongoraművészt, egyetemi tanárt, valamint Wintermantel Zsolt polgármestert is.

– B. K