Házasságpárti újpestiek

  •  
  •  
  •  

Újpesten az országos tendenciával ellentétben nem csökken a házasságkötések száma, évek óta ötszáz felett van – tudtuk meg Keszthelyi Ilonától, az Anyakönyvi Osztály vezetőjétől.

– Újpest Önkormányzata egy testületi döntés alapján támogatja az életüket egybekötőket azzal, hogy amennyiben valamelyikük legalább hat hónapja állandó újpesti lakcímmel rendelkezik, a házasságkötés ingyenes a párnak – mondja Keszthelyi Ilona. – Ez a lehetőség a polgármesteri hivatal gyönyörűen kialakított, első emeleti házasságkötő teremében tartandó esküvőkre vonatkozik. Amennyiben a házasulandók úgy döntenek, hogy valamely külső helyszínen vagy a városháza dísztermében tartanák meg a szertartást, térítés ellenében erre is van lehetőségük. A legnépszerűbb időszaknak a május utáni nyári hónapok számítanak, ilyenkor akár húsz házasságot is kötnek a hétvégeken – teszi hozzá.


Az Anyakönyvi Hivatalban olykor különleges kérések is elhangzanak. Keszthelyi Ilona két érdekes történetet említ. Egy kutyatenyésztő pár házasságkötésükkor ragaszkodott kedvenceik jelenlétéhez, amelyhez külön jegyzői engedély kellett. A másik történet egy idős hölgyé, aki valójában nem a korábban bejelentett harmadik házasságát kötötte, ám ezt leendő férjének nem akarta megmondani, ezért egy másik időpontban újból felkereste a hivatalt, hogy a vőlegény távollétében „pontosítsa” a számot.

MOA