Házhoz jönnek a szelektív kukák

  •  
  •  
  •  

Decemberben szállítják ki az újpesti háztartások nagy részébe az új szelektív hulladékgyűjtőket, de számos újpesti társasház már tavasz óta használja őket. A Fővárosi Önkormányzat uniós támogatással még március végén kezdte meg Budapest teljes területén a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetését, amely várhatóan 2015 elejére teljesen kiépül.

A rendszer keretében a papír-, valamint a műanyag és a fémhulladékot gyűjtheti szelektíven a lakosság, ehhez valamennyi családi ház, illetve társasház két darab gyűjtőedényt kap (a sárga edényekben gyűjtött fémet és műanyagot utólag válogatják szét). A környezettudatos és környezetbarát szemléletnek köszönhetően azokban a városrészekben, ahol már „házhoz mentek” az új kukák, a lakosok mintegy 70-80 százaléka gyűjti rendszeresen szelektíven a hulladékot, de Újpest egyes háztömbjeiben már ugyancsak tavasz óta működik az új rendszer.

Azokban a társasházakban, ahol az önkormányzat jóvoltából már ennél is korábban bevezették a szelektív gyűjtést, szintén a főváros által rendszeresített gyűjtőket használják vagy fogják használni.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szelektív hulladékgyűjtés az alap-közszolgáltatás részévé vált. A kukák átvétele és rendeltetésszerű használata mindenki számára kötelező, a házhoz menő rendszer kiépítésével párhuzamosan az utcai gyűjtőszigetek száma fokozatosan csökken.

Tudatosan gyűjtve

Ha valaki kommunális hulladékot helyez a szelektív edényekbe, először felszólítást kap, a szállítás költségét pedig kiszámlázzák az ingatlantulajdonos felé. Aki viszont folyamatosan nem az előírások szerint használja a kukákat, szabálysértési bírságra számíthat. Az FKF a honlapján arra is felhívja a figyelmet, hogy csak az edényekben lévő szétválogatott hulladékot szállítják el, a melléje szórt vagy külön összegyűjtött papírt/fémet/műanyagot nem.

A pontos szállítási időpontok megtalálhatók a www.fkf.hu weboldalon.

MOA