Házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtő

  •  
  •  
  •  

Újpest kertvárosában a napokban ürítették először az új szelektív kukákat, amelyekbe már otthon lehet gyűjteni a hulladékot, a lakók örülnek, mert így a gyűjtőszigetekig sem kell elvinniük a szemetet.

Tavaly 60 ezer tonna szelektív hulladékot szállítottak el a közszolgáltatók. Magyarországon több mint 9 millió ember gyűjtheti szelektíven a hulladékot, Budapesten pedig március óta már a házaknál is van lehetőség a szelektív gyűjtésre. Eddig 4 ezer tonna papír és 2 ezer tonna műanyag és fém gyűlt össze.
Újpest kertvárosában a napokban ürítették először az új szelektív kukákat, amelyekbe már otthon lehet gyűjteni a hulladékot. A lakók a Híradónak elmondták: örülnek, hogy nem kell a gyűjtőszigetekig elmenniük. A főváros ezért is szeretné megszüntetni az ilyen gyűjtőpontokat. A tervek szerint csak olyan helyeken tartanák meg, ahol nem tudják megoldani az új kukák elhelyezését, amelyek várhatóan 2014 végére minden háztartásba eljutnak majd.
A programot nagyon sikeresnek tartja az FKF Zrt. projektigazgatója. Bokor István a Híradónak úgy nyilatkozott: a közelmúltban a családi házas körzetekben terítettek intenzíven, ám így is “4000 tonna papírnál és csaknem 2000 tonna műanyag-fémnél tartunk, ami nagyon komoly nagyvárosi mennyiség”.
Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség 2014-ben várhatóan 100 szolgáltató szelektív hulladékgyűjtését támogatja, összesen 3 milliárd forintból. “Mi úgy becsüljük, hogy az emberek 13-16 százaléka rendszeresen gyűjti a hulladékot” – mondta az OHÜ ügyvezetője. Vámosi Oszkár arról is beszélt, hogy a különböző kampányokhoz csatlakozik ugyan még néhány százalék, de arányukon “nagy mértékben kellene változtatni”.
Idén összesen 60 ezer tonna szelektív hulladékot gyűjtöttek be a közszolgáltatók, a legtöbben az üvegeket válogatták külön.

Forrás: hirado.hu
Videó:
http://www.hirado.hu/2014/01/04/hazhoz-megy-a-szelektiv-hulladekgyujto