Hello, tourist! Ez itt a Központ

  •  
  •  
  •  

Újpesti séta-staféta című rovatunkban „városnézős-városmutogatós” játékra invitáljuk Önöket! Arra vállalkozunk, hogy hétköznapi sétáinkat különlegessé tesszük. A megszokott útvonalakról letérve, jobban megismerjük, és jobban bemutatjuk Újpestet az érdeklődőknek. Erre a sétára invitáljuk Önöket is. Tartsanak velünk! Következő lapszámainkban Újpest Arcaival sétálunk és bemutatjuk, hogy ők hogyan látják városunkat. Mit mutatnának meg az Újpestre látogató turistáknak? Harmadik megszólalónk Szántó István, a nagyfiú-kategória győztese. Ezen a héten hozzá került a séta-staféta.

Hol találkozzunk, kérdezem Pistit a telefonban. „Természetesen a Központban” – vágja rá azonnal, nincs apelláta, „csak az Újpest, csak a Központ” – mondja. Hallom a hangján, hogy mosolyog. Élőben még mosolygósabb. Igazi, jóképű, fiatal, tizenhárom éves, vagány újpesti srác. Mindene igazi, főleg a mosolya.

Pisti a Megyeri Úti Általános Iskolába jár. Hetedikes. Minden nap suli után itt találkoznak a haverokkal a Központban, minden ide köti őket. „Itt minden megvan ami kell, a legjobb hely, ha meg máshova mennénk, akkor is itt futunk össze. Innen megyünk együtt a srácokkal a Semsey-be, vagy a Duna Plazába.” Megkérdezem, miért olyan fontos nekik ez a hely, természetesen az Újpest-felirat miatt, a központi szerep miatt, a fények, a látvány és főleg a hangulat miatt. A közösségi oldalon megbeszélik, hogy itt találkoznak, itt van mindenki, jókat beszélgetnek, bandáznak, jobbnál-jobb fotókat csinálnak, és kitárgyalják, ki mi szeretne lenni. Pisti fodrász vagy személyi edző szeretne lenni. Azt mondja, azért lenne fodrász, mert imádja a divatot, szereti meglátni az emberekben a szépet, valahogy ösztönösen érzi, kinek mi áll jól. Ez látszik is rajta, a haja a legmodernebb divat szerint van vágva. „Van két fodrászlány itt a Központban, akikkel jóban vagyok, mindig megbeszéljük a trendeket” – meséli Pisti. Főzni is szeret, édesanyjának sokszor készít ételeket a netről. Kinézi, megveszi az alapanyagot, elkészíti. Kreatív típus. Személyi edző meg azért lenne, mert úgy gondolja, jó segíteni másoknak, hogy elérjék az álmaikat, hogy előrébb jussanak. Mindenkivel megtalálja a hangot, ért az emberek nyelvén. Van egy 97 éves barátja is, Ibi néni, őt is imádja és segít is neki.
Ilyen egy igazi újpesti vagány srác!

VG