Hello, tourist! Ez itt a Szent István tér

  •  
  •  
  •  

Újpesti séta-staféta című rovatunkban „városnézős-városmutogatós” játékra invitáljuk Önöket! Arra vállalkozunk, hogy hétköznapi sétáinkat különlegessé tesszük. A megszokott útvonalakról letérve, jobban megismerjük, és jobban bemutatjuk Újpestet az érdeklődőknek. Erre a sétára invitáljuk Önöket is. Tartsanak velünk! Következő lapszámainkban Újpest Arcaival sétálunk és bemutatjuk, hogy ők hogyan látják városunkat. Mit mutatnának meg az Újpestre látogató turistáknak? Elsőként Babcsányi Pannához, a kislány-kategória győzteséhez került a séta-staféta.

Találkozzunk a Városháza előtt – mondta Panna a telefonban, olyan határozottan, hogy nem is volt kérdés, a Szent István térre büszke a legjobban. Röplabda, lila mez, lila sál, címeres bögre. Volt nála minden. Minden, ami Újpest.

– Nagyon szeretek itt sétálni, már kisebb koromban is mindig jöttem anyával, amikor a piacra készült – kezd bele a történetbe Panna. – Amióta itt van ez a nagy Újpest-felirat még jobban szeretem. A röplabdameccsek miatt sok városban jártam már, de sehol nem ilyen szép a városháza épülete.

1895-ben határozatot fogadtak el egy kétszintes községháza felépítéséről a Szent István téri telken, az akkori mázsaházzal szemben. A pályázatot 1898-ban írták ki, melynek nyertesei a kor jelentős építészei lettek: Böhm Henrik és Hegedűs Ármin. A kivitelezést egy helyi építési vállalkozóra, Schreiber Gyulára bízták, így 1899 májusában elindulhatott az építkezés. Az új községháza szédületes tempóban épült, egy év múlva már teljes pompájában át is adták.

Újpest főtere azonban nem csak a gyönyörű épület miatt különleges. A városháza, templom, piac hármasa különleges hangulatot kölcsönöz a Szent István térnek.

– Jó érzés, hogy amikor a piac felé, vagy a piacon sétálunk, akkor mindig találkozunk ismerőssel és mindig ránk köszön valaki. Olyan, mintha Újpesten mindenki ismerne mindenkit. Szerintem erre is büszkék lehetünk – mondta Panna mosolyogva, és rábeszélt, hogy sétánkat a lángososnál fejezzük be.

kép-szöveg: D.V.