Hello, tourist! Ez itt a Szusza Ferenc Stadion

  •  
  •  
  •  

Újpesti séta-staféta című rovatunkban „városnézős-városmutogatós” játékra invitáljuk Önöket! Arra vállalkozunk, hogy hétköznapi sétáinkat különlegessé tesszük. A megszokott útvonalakról letérve, jobban megismerjük, és jobban bemutatjuk Újpestet az érdeklődőknek. Erre a sétára invitáljuk Önöket is. Tartsanak velünk! Következő lapszámainkban Újpest Arcaival sétálunk és bemutatjuk, hogy ők hogyan látják városunkat. Mit mutatnának meg az Újpestre látogató turistáknak? E heti megszólalónk Hallay Zalán, a kisfiúkategória győztese. Ezen a héten hozzá került a séta-staféta.

A stadionhoz érünk, Zalánon már látszik az izgatottság. Nehéz lekötni a figyelmét, a sok lila-mezes játékos sokkal izgalmasabb, mint kérdésekre válaszolni. Megértem. Ő mégis válaszol, nagyon jól nevelt. „Itt születtem, itt is lakom, természetes, hogy itt focizom” – mondja, miközben szeme cikázik a sok játékos között.

Nagyon szereti, sőt imádja a focit, ez mindene, és amire Újpesten a legbüszkébb, a Szusza Ferenc Stadion. Bámulattal figyeli az épületet, az embereket, akik nagyon barátságosak, mindenki köszön nekünk. Tisztelettudóak, mosolygósak. Zalán elmeséli, hogy öt éve focizik, az UTE Labdarúgó Akadémia az élete, a mindene. Megkérdezem, honnan jött ez a rajongás, azt feleli, a keresztapukája is az Újpestben focizott. Ő volt a példaképe. Most meg Balogh Balázs, az Újpest FC játékosa.

Babcsányi Panna, Hallay Zalán, Bajkó Anita és Szántó István a Karácsonyi Vásáron nyerte el az Újpest Arca2016 címet. Nevüket mindenki ismeri, és az idei városi rendezvényeken rövidesen találkozhatunk is velük. Az előző számunkban Babcsányi Panna mutatta be nekünk kedvenc újpesti helyszínét, most pedig Zalán hozott minket a Szusza Ferenc Stadionba, melyet korábban Megyeri úti stadionnak hívtak. Az építmény 2003-ban felvette minden idők egyik leggólerősebb magyar csatára nevét, Szusza Ferencét. A labdarúgóikon Újpesten, a Könyves Kálmán Gimnáziumban érettségizett, a Civil a pályán című film egyik főszerepét játszotta 1951-ben, majd 1960-ban edzői képesítést szerzett. Két spanyol csapatnál edzősködött, ahol a „Mágus” nevet kapta a szurkolóktól. 1935 és 1961 között mindvégig az Újpest (UTE, Budapesti Dózsa, Újpesti Dózsa) játékosa és elnökségi tag is volt.

Az eredeti stadion Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok tervei alapján készült. Kapuit 1922. szeptember 17-én nyitotta meg. Két évvel később Párizsban olimpiai építészeti kategóriában díjat nyert a stadion terve. 2000–2001-ben a stadiont átépítették. Jelenlegi befogadóképessége 13 501 fő.

VG