Helyére került a Déli Körvasút hídjának utolsó eleme

  •  
  •  
  •  

Beemelték a helyére a negyedik, utolsó szelvényt is a Déli összekötő vasúti híd új elemei közül, amely így átér Budáról Pestre. Ezzel az eddig kétpályás hidat hárompályássá bővítették, írja a Magyar Építők.

A Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében zajló beruházás a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) együttműködésében épülő Déli Körvasút projekt első fejlesztési üteme.

Az eseményről szóló közleményében a NIF következőképpen fogalmazott:

“Az utolsó elem beemelésével immár átjárható az új hídszerkezet, amely a Déli összekötő vasúti Duna-híd harmadik vágányának ad helyet.”

Ezzel 68 év után először új vasúti vágányon nyílik majd átkelési lehetőség a Duna felett.

Ha minden jól megy, akkor az első vonatok még idén tavasszal átkelhetnek az új hídszerkezeten.

A még hátralévő munkálatok – a hídtartozékok szerelése, a korrózióvédelem tökéletesítése, valamint a vasúti szakági munkák – már csupán az utolsó simításokat jelentik az építményen.

Eközben elkezdődött a középső hídszerkezet régi, rossz állapotú elemeinek bontása is.

Egyelőre csak az üzemi járdát és az ahhoz tartozó korlátot tüntették el, de hamarosan megkezdődik az acélszerkezet darabolása és elszállítása is, ami – akárcsak az építés – vízi úton történik majd.

A közlemény hangsúlyozza: évtizedek óta ez az első olyan vasúti beruházás, amely Budapesten belül új megállókkal és sűrűbb vonatkövetéssel az ingázók mellett a városban közlekedők hasznát is szolgálja.

A fejlesztés eredményeként a szakaszon az elővárosi vonatok 10-15 percenként járhatnak majd, összekötve az érdi, budaörsi és környező budai agglomerációt, Budafok-Nagytétényt, Kelenföldet, az újbudai egyetemvárost, a Soroksári út térségét és a Déli Városkaput, valamint a Népliget térségét Kőbánya-Kispesttel, a reptérrel és a pesti agglomerációval.

Vitézy Dávid, a NIF vezetője szerint a Déli Körvasúton a nyugatról Székesfehérvár, Tatabánya, Pusztaszabolcs felől érkező elővárosi vonatok Budapest fontos csomópontjain át továbbhaladhatnak Cegléd, Pécel, Gyömrő vagy akár a személyforgalom előtt tavaly újból megnyílt külső körvasúton át Újpest és Óbuda felé.

(Fotó: Facebook)

, , , , , , ,