Helytörténet, közélet, uzsonna

  •  
  •  
  •  

Már jóval a kitűzött idő előtt a városházánál gyülekeztek május 8-án a Megyeri Úti Általános Iskola diákjai, hogy le ne késsék a Kakaózás a polgármesterrel programot. Az Újpesti Cseriti, az önkormányzat jótékonysági szervezete szíves invitálásának a Szűcs Sándor Általános Iskola diákjai is ezen a napon tettek eleget. Vegyes életkorú, ötvenes létszámú gyermekcsoport lépte át most a Városháza küszöbét.

Bár a program hetek óta ugyanazon koreográfia szerint zajlik, még sincs két egyforma látogatócsoport és két egyforma vezetés. Most például a kakaóból és a kalácsból kértek többen repetát. De ne szaladjunk előre, hiszen az illatos, tejszínhabos kakaó és a foszlós kakaós kalács a látogatás záróakkordja.  Előtte pedig helytörténeti – és közéleti ismeretekkel töltődtek fel a gyerekek.

Itt kötnek házasságot
A Megyeri úti iskola diákjai elmondták, voltak, akik jártak már a városháza épületében, de többségük most nézte meg figyelmesen az épület szépségeit, amelyre Szöllősy Marianne, a helytörténeti gyűjtemény vezetője hívta fel a figyelmüket. A diákok a házasságkötő teremben megfelelő áhítattal néztek körül és azonnal ráálltak, hogy játékból a násznép szerepét alakítsák. Majd szinte mindenki anyakönyvvezető, ifjú pár, és tanú szeretett volna lenni.
A menyasszonynak kiválasztott, bájos Szűcs iskolás Enikő örült a főszerepnek, bár megjegyezte, „igaziból” mást választ majd vőlegénynek.  

A lenyűgöző díszterem
A Városháza díszterme minden várakozást felülmúlt. Először a „titkos” csigalépcsőn feljutva kevésbé ismert oldalát mutatta meg a terem.  A karzatra ugyanis csak különleges alkalmakkor lehet felmenni. Ez a nap az volt. Lenyűgöző látványban volt részük. Jöttek az ismeretek is az újpesti iparosok munkáját dicsérő díszítésekről, és a mai kor történéseiről, a képviselő-testületi ülésekről.
A látogatás eme fejezeténél csatlakozott a csoporthoz Wintermantel Zsolt.

Játsszunk választásost!
Újpest polgármestere újabb játékra invitálta a rendkívül vállalkozó kedvű csapatot. A gyerekek megtudhatták, miként választanak polgármestert, jegyzőt és alpolgármestereket. Majd Wintermantel Zsolt jelölése alapján négy látogató diák közül került ki Kristóf, a polgármester, aki a pulpituson beülhetett a városvezető székébe. A jegyzőválasztás nem hozott eredményt, de az alpolgármester választás igen. Ez volt az első diákcsoport- emelte ki Wintermantel Zsolt, ahol sikerült alpolgármestert választani, Eszter személyében. (A győztesek a Szűcs suli diákjai voltak)

A közéleti intermezzo után az élvezetek következtek, egy-egy bögre tejszínhabos kakaó és a foszlós kalács, amit a polgármesteri tárgyalóban fogyasztottak el a vendégek. Majd a polgármester dolgozó szobáján keresztül áthaladva búcsúzhattak el a házigazdától. A látogatás végén emléklapot kapott minden kis és nagydiák.

– Vegyes életkorú diákokkal érkeztünk – mondta el Puskás László, a Megyeri Úti Általános Iskola tanára. – A 4-8. osztályig szinte minden osztály „küldöttet” állított, így az élményeket holnap megosztják egymással a diákok. Idefelé jövet beszélgettünk arról, milyen program előtt állunk, és a gyerekek nagyon várták, hogy Újpest polgármesterével személyesen találkozzanak.

– Nekem legjobban a városháza díszterme tetszett, mondta két korty kakaó között Zsuzsi.–Én nem tudok egy dolgot megnevezni – tette hozzá Lilla.  – Minden tetszett és a kakaó is finom volt. 


–B. K