Helytörténetből jeles

  •  
  •  
  •  

Komoly felkészültségről tettek tanúbizonyságot azok az újpesti általános iskolások, akik november 14-én délután részt vettek a helytörténeti vetélkedőn. Ezúttal kilenc csapat mérkőzött meg a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium kisebbik aulájában.

A megjelenteket Hirmann László igazgató köszöntötte, aki utalt arra, hogy azért éppen ők rendezik a vetélkedőt, mert két éve a gimnázium tanulói győztek.

A zsűri elnöke eredetileg Nagykárolyi Károlyi László lett volna, ám a gróf, betegsége miatt nem vehetett részt a munkában. A döntnökök alapos ismerői Újpest történetének, úgyhogy a rezdüléseikből is kikövetkeztethető volt, hogy helyesen válaszoltak-e a gyerekek a kérdésekre. A zsűri tagjai: dr. Kőrös András, az Újpesti Közművelődési Kör ügyvivője, dr. Kovács Ivánné, az Újpesti Városvédő Egyesület elnöke, Szöllősy Marianne, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője és Rojkó Annamária, a Közművelődési Értesítő szerkesztője.

Takács Judit történelemtanár moderálta a vetélkedőt. A kilenc, öt főből álló csapat sorra kapta a helytörténeti kérdéseket, miközben a vetítőn feltűntek Újpest nevezetességei: a Városháza, a Víztorony, a vasúti híd, a zsinagóga, a nagytemplom és számos egyéb műemlék. A gyerekek a legtöbb kérdésre kapásból vágták a választ, igaz, olykor keveredett a rengeteg felszedett információ. Kedves tévedések is akadtak: az egyik csapat tagjai például a Chinoin kapcsán bőrgyárat emlegettek. De nem ez volt a jellemző, tényleg felkészült diákok vettek részt a vetélkedőn.

Dr. Kőrös András és Szőllősy Marianne is azt emelte ki, milyen sokat tudnak a diákok Újpestről. Ha letisztul az ismeretanyag, alapos ismerői lesznek a város múltjának. A zsűri végül meghozta döntését:
A vetélkedő győztese a Német Tagozatos Általános Iskola csapata lett. Az önkormányzat ajándékát dr. Molnár Szabolcs alpolgármester adta át a mosolygó diákoknak és felkészítő tanáruknak. Második helyezést ért el az Angol Tagozatos Iskola, a képzeletbeli dobogó harmadik helyére a Benkő István Református Általános Iskola diákjai állhattak. Negyedik helyezést ért el a Testnevelés Tagozatos Általános Iskola csapata. A győztesek értékes könyvekkel lettek gazdagabbak.

Két év múlva tehát a német tagozatosok rendezik a helytörténeti vetélkedőt. 

Á.T.