Hét hét élmény

  •  
  •  
  •  

– Nagyon szeretek itt lenni, annyi klassz helyen jártunk! Tegnap az Aquaworldben voltunk, ma meg a Medveparkba megyünk! A pénteket is várom, akkor fagyizni is fogunk – mondta el a negyedik osztályba készülő Imi.

Az alsó tagozatos Annának a friss alapanyagokból összeállított gyümölcssaláta elkészítése jelentett élmény. 

– Persze a gyümölcs felvágása előtt alaposan kezet kellett mosnunk – fűzte hozzá.
– A dinnye nagyon fi nom, édes volt – helyesel Tomi, Kriszti és Balázs. Anikó a kerámiázást méltatta, Dani a helytörténeti érdekességek iránt is érdeklődött.

A harmadik osztályba készülő Sári a lányos kézműves-foglalkozásokat, a gyöngyfűzést és szintén a gyümölcssaláta-készítést említette, Fanni a siófoki kirándulást és a dunai hajókázást sorolta a legszebb nyári élményei közé. 

HAGYOMÁNY ÉS SEGÍTENI AKARÁS

A napközis tábori benyomások minden bizonnyal visszaköszönnek a tanév elején készülő, a nyári élményeket összegyűjtő iskolai fogalmazásokban is. Az élményszerzés, a játékos formába bújtatott tanulás volt a célja az önkormányzatnak, amikor a szünidő kezdetén útjára indította héthetes nyári napközis táborát, amelyet augusztus 16-án zárnak. Ezen a nyáron már nem volt kötelező a diákok számára 

napközis táborozási lehetőséget biztosítani, hiszen az oktatási intézmények működtetése az állam feladata lett. Az önkormányzat azonban, mérlegelve a nyári napközis tábor újpesti hagyományait és annak a szülők részéről felmerülő igényét, a folytatásról döntött, és új bázisként a Bródy Imre Gimnázium épületegyüttesét jelölte ki. A programok az Ady Endre Művelődési Központban, az Ifjúsági Házban és külső helyszíneken zajlottak az Újpesti Kulturális Központ munkatársai részvételével.

TÖBB SZÁZAN A TÁBORBAN

A szünidő alatt mintegy kétszázhúsz gyermek érkezett a nyári táborba, akikre összesen harminckét pedagógus vigyázott. A gyerekek által elmondottak alapján láthatóan örömteli volt a változás, hiszen őket a korábbinál sokkal gazdagabb programajánlat várta, továbbá lelkes népművelők, pedagógusok, szakemberek. A programok között szerepelt a Tarzan™ Park, az Aquaworld, a Lepkemúzeum, balatoni fürdőzés, hajókirándulás, az Andretti fagyizó felkeresése.

A kézműves-foglalkozásokat és a néptáncot nagyon sok „táborozó” kedvelte. Utóbbi érdekessé tételére egy példa, amikor bottal tanultak néptáncolni: Katona Gyöngyi szerint ez önfegyelmet is követel, hiszen fontos, hogy az eszközzel ne hadonászszanak. Egy másik színes, ugyanakkor hasznos programnak a kerámiafoglalkozás bizonyult. Ezt Hódossy Ágnes keramikusművész tartotta az Ady Endre Művelődési Házban, a gyerekek ottjártunkkor éppen marokedényt készítettek.

TOVÁBBI SEGÍTSÉG

Újpest Önkormányzata a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kiskorú gyermekek részére szociális nyári étkeztetést, ebédet biztosított, azoknak is, akik a nyári napközis tábort nem vették igénybe. 

U. N.