HétVÉGRE, Újpesten

  •  
  •  
  •  

Szép őszi időben szabadtérre, kiállítótermekbe, fedél alatt zajló programokra egyaránt hívjuk olvasóinkat. Szombaton rajtol a TeSzedd! önkéntes takarítási mozgalom, lesz lecsófesztivál, este pedig a Nyitott Templomok Éjszakája, sőt (állat)Menhelyek Éjszakája, labdarúgó-mérkőzés is várja az újpestieket.

Szombaton délelőtt 10 órától lecsófesztiválra várja a vásárlókat és a kilátogatókat az Újpesti Piac- és Vásárcsarnok. A nyártól is búcsúzó programban a főszerep azoké a lelkes szakácsoké, akik elkészítik a kedvelt és sokféleképpen variálható ételt. A közönség nemcsak kóstolhat, hanem dönthet is titkos szavazással arról, melyik lecsó a legízletesebb. A piac hagyományos programja térítésmentesen látogatható.

TeSzedd!
Azok, akik az önkéntességen alapuló programban részt kívánnak venni, a Megyeri Klubhoz és a Káposztásmegyeri Családok Egyesületéhez is csatlakozhatnak szeptember 14-én reggel. A szombati takarítás részletei a Facebook.com/megyeriklub oldalon olvashatók, illetve információ kérhető a 06-30 451-6436-os telefonszámon is, Kovács Bencétől. A szervezők a program végén mindenkit frissítővel várnak a Megyeri Klubban.

Nyitott Templomok Éjszakája
A Nyitott Templomok Éjszakája országos programhoz csatlakozott a káposztásmegyeri Szentháromság-plébánia, ahol a szervezők este fél héttől éjszakába nyúlóan kínálnak programot. A templom és a közösség bemutatása, filmvetítés mellett finom falatokkal, kötetlen beszélgetéssel és zenés imádsággal várnak mindenkit. ( IV., Tóth Aladár utca 2–4.)

Őszi akciók a Tarzan™ Parkban
Továbbra is várja a lurkókat és a felnőtteket a Tarzan™ Park, Magyarország egyedülálló szabadtéri családi játszóparkja, amely rendkívül népszerű továbbra is. A siker egyik záloga, hogy az újpestieket kedvezményes jegyár várja a lakcímkártya felmutatásával. A park őszi akciókat is kínál. 15 fő feletti, szervezett iskolai vagy óvodai csoportok részére például 650 Ft/fő jegyárral, kifejezetten újpesti 15 fő feletti csoportok esetében 500 Ft/fő jegyárral kalkulálhatunk. A közel kéthektáros parkban a gyerekek szórakozását és biztonságát játékmesterek felügyelik. A Tarzan™ Park megközelítése ideális kerékpárral is. A bejáratnál kényelmes és korszerű kerékpártárolókat alakítottak ki. A park szülinapi partik színtere lehet, a Tarzan Terasz zsúrokra is kiválóan alkalmas. (Cím: IV., Tábor u. 28. Nyitva tartás: mindennap 9-től 19 óráig.)

Játék után: Tarzan kedvenc fagyija
A Tarzan™ Parkban mutatták be nyáron az újpesti cukrászdák azt a tejes alapú babánfagylaltot, amelyet rétegzett csokoládé tesz még különlegesebbé. Az édesség a Tarzan kedvenc fagyija elnevezést kapta, és kapható a Vadgesztenye cukrászdában, a Harangvirág cukrászdában, az Édes-gyömbér cukrászdában, a Horváth cukrászdában, a Sorrento cukrászdában, az Andretti Pizzéria és Fagyizóban, valamint az Orosz cukrászdában. A nyári üdítő, hideg édesség kimondottan újpesti specialitás, egy kellemes séta alkalmával is megkóstolható, ajánljuk ehhez bármelyik felsorolt cukrászdát. Az Újpesti Napló négy cukrászdában már tesztelte az édességet, a szép időben olvasóinkat is erre biztatjuk. Fagyis sorozatunkat pedig kövesse az Újpesti Napló következő lapszámaiban is.

Szombaton: Piac-Placc
A szombat hagyományosan piacnap, így ajánljuk a Piac-Placc felkeresését, amely
reggel 6 órától 14 óráig tart nyitva a Duna sétányon. Az Újpesti Párbeszéd javaslatai alapján indult kezdeményezés árusítóknak és nézegetőknek egyaránt kínál érdekességeket, másutt ritkán fellelhető antikvitást, régen feledésbe ment tárgyakat, régiségeket.
 
Utcakönyvtár: könyvcsere
A városnapok idején ingyenes utcakönyvtár nyílt a Szent István téren, a Duna sétány mentén. A faház a téren maradt. Szombatonként szakavatott könyvbarátok, a Könyvjelző elnevezésű olvasókör tagjai 9 és 14 óra között várják a könyveket kölcsönzőket. A „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” mottó jegyében mindazok, akik egy könyvet cserére hoznak magukkal, új olvasmánnyal távozhatnak.

Sport–Labdarúgás
Szombaton 14 órakor az Újpest FC- Haladás Sopron Bank NB I– es mérkőzésre várják a szurkolókat a Szusza Ferenc Stadionba.

Menhelyek Éjszakája
A Rex Állatsziget 20 óra és hajnali 6 óra között tart szombatról vasárnapra virradóan nyitva a Menhelyek Éjszakája programmal.

Időszaki kiállítások Újpesten
A vizuális művészet kedvelőit váró tárlatok
A Városnapok idején nyílt meg az Újpest Galériában a Lételemünk, a víz című tárlat. A szeptember 15-ig megtekinthető dokumentumkiállítás apropóját az új városi uszoda közelgő átadása szolgáltatta, de több kerek, „vizes” évfordulót is ünnepelt a város a tavalyi évben és idén egyaránt. Ez elegendő muníciót biztosított a szervezőknek ahhoz, hogy e témával kapcsolatban összegyűjtsenek minden helyi, vízzel kapcsolatos emléket, dokumentumot, képzőművészeti alkotást.

Újpesti Élet-képek címmel szeptember 15-ig látogatható az Ifjúsági Házban az a fotókiállítás, amely Újpest Önkormányzata és az Újpesti Sajtó Kft. által meghirdetett fotópályázatra beküldött képekből ad ízelítőt. A hivatásos és amatőr fotósok munkáit egyaránt felvonultató kiállítás mindennap 9-től 18 óráig tart nyitva.

Állandó kiállítás
Két ezredév között – fejezetek Újpest történetéből. Állandó kiállítás az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményben. A tárlat megtekinthető: szombaton 10-től 14 óráig. (Keddtől péntekig 10-től 17 óráig.)

Hétvégi randevú
Minden vasárnap 17 és 22 óra között az Ady Endre Művelődési Házban ismét táncos esték követik vasárnaponként egymást a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek zenéjével. Közreműködik a Szilver zenekar. Belépődíj: 1000 Ft/fő, klubtagságival 800 Ft/fő. Asztalfoglalás személyesen vagy a 231-6000 telefonszámon.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Szeréna és Roxána, vasárnap Enikő és Melitta nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.

B.K.