•  
  •  
  •  

Május utolsó hétvégéje hagyományosan a gyermekeké, így nem kétséges, hogy az Újpesti Családi Nap viszi el a pálmát a szombatra ajánlott programok sorában. A helyszín ismét Újpest emblematikus épülete, a víztorony, amelynek környéke ideális találkozóhelyként szolgál. Délelőtt 10 órától 22 óráig számtalan családi program, közte a BL-döntő kivetítése ígér kikapcsolódást.

A víztoronynál: koncert gyermekeknek, cimbalom, szving és bulislágerek a Családi Napon.

Május 25-én, szombaton a víztorony melletti szabad terület ad otthont az egész napos Újpesti Családi Napnak. A kilátogatókat 10 órától kézműves-foglalkozás, vidámpark, légvár, arcfestés és számtalan meglepetés várja. A focirajongók este kivetítőn élvezhetik a BL–döntőt. Egész napra kínál élményt a rendezvény a Találkozzunk többször! önkormányzati programsorozat részeként. A szervezők hideg és meleg ételekkel egyaránt készülnek a nagy eseményre. 

A rendezvényen a szokásos sztárdömping fogadja az újpestieket, többek között fellép Farkasházi Réka, a Cimbaliband, Kocsis Tibor, Kasza Tibor, Csobot Adél és a Vegas Show Band. A 22 óráig tartó eseményen minden program térítésmentesen látogatható. A részletes program: Újpesti Napló, www.ujpest.hu/csaladinap.

Megzenésített gyermekversek 

A fellépők között lesz Farkasházi Réka, a népszerű színész-énekesnő.

– Ahogyan nézőink már megszokhatták, a kortárs magyar irodalom gyermekverseit hallhatják tőlem, megzenésítve. Ezúttal új dalainkból hozunk ízelítőt, kiegészítve régebbi számokkal és egy-két ismert slágerrel. Remélem, kicsik és nagyon egyaránt élvezik majd – mondja Réka.

Kasza Tibi arról ismert, hogy koncertjein mindig hatalmas hangulatot teremt.

– Tavaly egy kereskedelmi rádió roadshow-jának egyik állomásaként már jártam Újpesten, ahol fergeteges bulit csináltunk. Most is nagyon várom a fellépést a Családi Napon – mondja.

Hozzáteszi: a tőle megszokott felhőtlen, közvetlen, vidám bulira számíthat a közönség, a legnagyobb Kasza Tibor-slágerekkel, valamint Crystal-klasszikusokkal.

Kocsis Tibor, a 2011-es X-faktor győztese is vendégeskedik nálunk a Családi Napon.

– Közel féléves munka után tavaly jelent meg saját albumom. Az újpestiek erről hallhatnak majd ízelítőt. Lesznek benne lírai balladák, de tőlem talán szokatlan, karcos hangvételű dalok és jó pár modern, vidám zene is – mondja mindenki Tibója.

A Cimbaliband cimbalommal kísért popzenéjével bizonyosan felpezsdíti a hangulatot a színpad környékén. A koncerten az együttes legújabb, Ungerground című kislemezének dalai is felcsendülnek. 

A Ungergroundnak köszönhető, hogy a banda 2013 januárjában mindent elsöprő sikerrel képviselte Magyarországot Hollandiában, az európai rádiók „Eurovízióján”, az Eurosonic Fesztiválon – mondja Unger Balázs, az együttes vezetője. – Tavaly az Újpesti Folklór Fesztiválon már jártunk erre, mostani koncertünk vendége a fiatal és tehetséges hegedűs, Solymosi Máté „Rigó” lesz. Ígérhetjük, hogy jó hangulatban most sem lesz hiány – teszi hozzá a fiatal muzsikus.

Csobot Adél, a 2012-es X-Faktor döntőse a tehetségkutató óta szárnyal. Rengeteg fellépése van, sorra teljesülnek azok a szakmai vágyai is, amelyekről korábban csak ábrándozott. A napokban jelent meg Adél első dala, Swing-hatás címmel. A csinos erdélyi lány most érkezik először Újpestre, és ígérete szerint nem hagy minket szving nélkül.

– Bízom benne, hogy csodás napunk lesz, és Kocsis Tibivel együtt örömöt fogunk szerezni a közönségünknek. Fantasztikus lesz ott lenni, és mindenképpen jó lenne Tibóval együtt is énekelni. A repertoár természetesen tükrözni fog engem – mondja a tőle megszokott cserfességgel Adél.

Az estét a Vegas Show Band fellépése zárja. A nyolctagú együttes az egyik legnevesebb magyar partizenekar. Külföldön már sokfelé léptek fel, így Dubajban, Svédországban, hozzánk éppen Ausztriából érkeznek. Repertoárjukon a legnagyobb bulislágerek szerepelnek, profi tolmácsolásban, köszönhetően annak, hogy tagjaik közül hatan képzett vokalisták. 

– A nyolcvanas-kilencvenes évek slágereit hallhatják majd tőlünk az újpestiek. Igyekszünk majd felhőtlen, utcabáli hangulatot varázsolni – mondja a Vegas Show Band vezetője, Zákonyi János. Hozzáteszi: – Örömmel jövünk Újpestre, Gajdics Attila és jómagam is Újpesten nőttünk fel – nyilatkozták az Újpesti Naplónak.

Vasárnap: túrázás

A Bagoly Klub vasárnap reggel indul Börzsöny-túrájára. Bár a program előzetes jelentkezést követően indul, jó tudni: a klub szívesen várja a túrázáshoz a későbbiekben csatlakozókat. Jelentkezni az Ifjúsági Házban Kovács Bencénél lehet.

Sport

Labdarúgás: Kiemelt utánpótlás bajnokság 28. forduló: május 24 (szombat):

UTE U19 – Békéscsaba UFC 12.00
Helyszín: Cérna pálya, Fóti út 8-10.

UTE U17 – Békéscsaba UFC 14.00
Helyszín: Chinoin SC Sporttelep, Tábor utca 16-18.

További hétvégi programok 

Szombaton Piac-Placc

Szombaton reggel 6 órától 14 óráig nyitva tart a Piac-Placc a Duna sétányon. Az újpesti kezdeményezés árusítóknak és nézegetőknek egyaránt kínál érdekességeket, másutt ritkán fellelhető antikvitást, régen feledésbe ment tárgyakat, régiségeket. 

Időszaki kiállítások

Új tárlatok:

Dobos Éva grafikusművész kiállítása az Újpest Galériában látogatható június 2-ig. Sáfár Pál festőművész kiállítása szintén június 2-ig tekinthető meg az Újpest Galériában.

Még látogatható kiállítások: a Karinthy Frigyes Művelődési Házban június 15-ig tekinthető meg Várai Mihály fotóriporter Szellemország fővárosa, Pripjaty című kiállítása.

Az Ady Endre Művelődési Házban június 2-ig lehet megtekinteni a Távol s oly közel című fotókiállítást, amely a Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség közös fotókiállítása.

Új tárlat

Május 23. óta (június 2-ig) egy újabb fotókiállítás várja az újpestieket az Ifjúsági Ház Új Galériájában a hét minden napján. Afrika arcai egy háziorvos szemével címmel dr. Jakkel Anna Mária, az Afrikai–Magyar Egyesület önkéntes orvosának fotókiállítása kínál betekintést a távoli kontinens mindennapjaiba.

Állandó kiállítások Újpest múzeumában 

Az Újpest története iránt érdeklődőket szombatonként (is) várja, ekkor 10–14 óra között az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény (IV., Berda József u. 48.). A Két évezred között – fejezetek Újpest történetéből című állandó kiállítás a település keletkezésétől napjainkig mutatja be lakóhelyünket. A tárlat virtuális bemutatóval (fotó, film és szöveges ismertető) egészül ki. 

Zene, tánc

Egy elmaradhatatlan randi: május 26-án, vasárnap 17 órától a Hétvégi randevú című népszerű program várja az Ady Endre Művelődési Házban a törzsvendégeket és azokat is, akik szeretnének csatlakozni egy zenét-táncot kedvelő társasághoz. A talpalávalót a Szilver zenekar szolgáltatja. 

Névnapi emlékeztető

Szombaton Orbán, vasárnap Fülöp és Evelin nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.