A meleg nyári napokon szívesen fogadjuk a hideg ételeket. Ilyenkor van itt az ideje a saláták és más hideg ételek készítésének.
Majonézes alap
Hozzávalók:
1 dl majonéz
3 dl tejföl vagy kefir
1 evőkanál mustár
1 evőkanál olívaolaj
Fél citrom leve és reszelt héja
Só, őrölt bors, szerecsendió, gyömbér
Aprított petrezselyemzöld, újhagyma
A hozzávalókat jól összekeverjük, és a zöldségekre öntjük.
Majonézes saláta variációk
Franciasaláta, zöldborsó, kukorica, burgonya, karfiol, cukkini, cékla, fejes saláta, uborka, gombasaláta, tojássaláta.
Más hozzávalókat is tehetünk bele, illetve vegyesen is készíthetjük. A salátákat díszíthetjük koktélparadicsommal, sárgarépával, friss kaporral. Dúsíthatjuk kockázott sajttal, virslikarikákkal.
Paradicsomos alap
Hozzávalók:
4 dl passzírozott paradicsom
1 dl ketchup
Fél citrom reszelt héja
2 evőkanál olívaolaj
Só, őrölt bors, kömény, koriander
Szeletelt újhagyma
Aprított petrezselyem, vagy zeller zöldje, vagy bazsalikom, vagy rozmaring
A hozzávalókat jól összekeverjük, és a zöldségekre öntjük.
Paradicsomos saláta variációk
Zeller, zöldbab, kukorica, főtt tojás, gomba, fehér bab, cukkini, brokkoli, burgonya, bébi spenót.
A salátákat ízlésünknek megfelelően fűszerezzük, variáljuk. A tetejét díszíthetjük főtt tojással, sárgarépával, zöldpaprika-karikával, uborkakarikával. Dúsíthatjuk kockára vágott feta sajttal, főtt tojáskarikákkal.
Töltött kovászos uborka
Hozzávalók:
4 db nagy kovászos uborka
1 db reszelt sárgarépa
1 db aprított újhagyma
2 db főtt tojás lereszelve
1 evőkanál zabpehelyliszt
Só, bors
Az uborkát hosszában félbe vágjuk, és kikaparjuk a belsejét. A lereszelt hozzávalókat a kikapart belsővel és a fűszerekkel összekeverjük. Annyi lisztet teszünk bele, amennyivel képlékeny masszát kapunk. Beletöltjük púposan a tölteléket. Kaporral díszíthetjük.
Töltött paradicsom
Hozzávalók:
4 db nagy paradicsom
2 db aprított újhagyma
2 db főtt tojás reszelve
10 dkg reszelt sajt
1 evőkanál zabkorpa
Só, bors, oregánó
A paradicsomot csumával lefelé állítjuk, és a tetejét levágjuk. Kikaparjuk a belső részt, és összekeverjük a reszelt hozzávalókkal, hagymával, fűszerekkel. Annyi zabkorpát teszünk bele, hogy képlékeny massza legyen. Ezzel megtöltjük a paradicsomokat kissé púposan, és a tetejére tesszük a paradicsom levágott felső részét. Díszíthetjük reszelt sajttal.
Jó étvágyat!
Lettner Annamária dietetikus