•  
  •  
  •  

A meleg nyári napokon szívesen fogadjuk a hideg ételeket. Ilyenkor van itt az ideje a saláták és más hideg ételek készítésének.

A majonézes vagy paradicsomos saláták jól variálhatók és más zöldségekkel együtt egészséges, komplett ételek.

Majonézes alap

Hozzávalók:
1 dl majonéz
3 dl tejföl vagy kefir
1 evőkanál mustár
1 evőkanál olívaolaj
Fél citrom leve és reszelt héja
Só, őrölt bors, szerecsendió, gyömbér
Aprított petrezselyemzöld, újhagyma

A hozzávalókat jól összekeverjük, és a zöldségekre öntjük.

Majonézes saláta variációk

Franciasaláta, zöldborsó, kukorica, burgonya, karfiol, cukkini, cékla, fejes saláta, uborka, gombasaláta, tojássaláta.
Más hozzávalókat is tehetünk bele, illetve vegyesen is készíthetjük. A salátákat díszíthetjük koktélparadicsommal, sárgarépával, friss kaporral. Dúsíthatjuk kockázott sajttal, virslikarikákkal.

Paradicsomos alap

Hozzávalók:
4 dl passzírozott paradicsom
1 dl ketchup
Fél citrom reszelt héja
2 evőkanál olívaolaj
Só, őrölt bors, kömény, koriander
Szeletelt újhagyma
Aprított petrezselyem, vagy zeller zöldje, vagy bazsalikom, vagy rozmaring

A hozzávalókat jól összekeverjük, és a zöldségekre öntjük.

Paradicsomos saláta variációk

Zeller, zöldbab, kukorica, főtt tojás, gomba, fehér bab, cukkini, brokkoli, burgonya, bébi spenót.

A salátákat ízlésünknek megfelelően fűszerezzük, variáljuk. A tetejét díszíthetjük főtt tojással, sárgarépával, zöldpaprika-karikával, uborkakarikával. Dúsíthatjuk kockára vágott feta sajttal, főtt tojáskarikákkal.

Töltött kovászos uborka

Hozzávalók:
4 db nagy kovászos uborka
1 db reszelt sárgarépa
1 db aprított újhagyma
2 db főtt tojás lereszelve
1 evőkanál zabpehelyliszt
Só, bors

Az uborkát hosszában félbe vágjuk, és kikaparjuk a belsejét. A lereszelt hozzávalókat a kikapart belsővel és a fűszerekkel összekeverjük. Annyi lisztet teszünk bele, amennyivel képlékeny masszát kapunk. Beletöltjük púposan a tölteléket. Kaporral díszíthetjük.

Töltött paradicsom

Hozzávalók:
4 db nagy paradicsom
2 db aprított újhagyma
2 db főtt tojás reszelve
10 dkg reszelt sajt
1 evőkanál zabkorpa
Só, bors, oregánó

A paradicsomot csumával lefelé állítjuk, és a tetejét levágjuk. Kikaparjuk a belső részt, és összekeverjük a reszelt hozzávalókkal, hagymával, fűszerekkel. Annyi zabkorpát teszünk bele, hogy képlékeny massza legyen. Ezzel megtöltjük a paradicsomokat kissé púposan, és a tetejére tesszük a paradicsom levágott felső részét. Díszíthetjük reszelt sajttal.

Jó étvágyat!

Lettner Annamária dietetikus