Hímestojás Újpest Arcaitól

  •  
  •  
  •  

„Piros tojás, fehér nyuszi, locsolásért adj egy puszit!” – ezzel a versikével kel útra Húsvétkor Molnár Krisztián. A tavaly augusztusban Újpest Arcává választott fiatalember és családja ragaszkodik a hagyományokhoz éppúgy, mint a másik szépség, Illés Klaudia. A fiatal hölgy mindig nagy társaságban, két húgával és édesanyjával készülődik az ünnepekre, de mi most tettünk egy próbát, és összeeresztettük újpest arcait egy közös festésre.

Az ÚKTV stúdiójában mutatták meg tudományukat. Krisztián nagyon örült annak, hogy új dolgokat leshetett el a lányoktól – és persze élvezte a hölgykoszorút is. Klaudia két kis testvére, Adrienn és Noémi ugyancsak lelkesen díszítgették a tojásokat. Persze a sok festék, gyöngy, ragasztó és egyéb eszköz között nagyon jól jött a szülői segítség, így a lányok elhozták édesanyjukat Szilviát is. A gondos mama pedig segített hol ennek, ahol annak a csemetének.

Amíg madár, csibe, szívecske és aranytojás készült a tojásokból, addig a lelkes piktorok sokat meséltek. Kiderült, hogy Krisztián és családja mind a mai napig ragaszkodik a báránysülthöz – és mindig családlátogatással töltik a húsvétot. Persze nincsenek könnyű helyzetben, mert nagyon sok rokonuk Erdélyben él. Azért a locsolkodás és a közös ünneplés nem maradhat el.

Klaudia családjában mindig minden ünnepre közösen készülnek. Anya vezénylésével együtt díszítik a lakást, a tojásokat, sütnek-főznek és persze együtt várják a fiúkat is. Náluk igazán nagy tételben készül a hímes tojás és a süti, hisz a három leányzóhoz igen népes számban érkeznek az ifjú locsolók.

A fiatal lányok példásan gondoskodnak egy igazi nyusziról is, „akit” három éve kaptak – persze húsvétra. A tapsifülessel pedig Krisztián is megismerkedhet, hisz megígérte, hogy meglocsolja a hölgyeket. Azt azonban még nem tudni, lesz-e visítás, a lányok ugyanis jobban örülnének a víznek, ám az ifjú úriember kölnivel indul majd tojásgyűjtésre.

dzs