Hitélet és a hétköznapok egysége

  •  
  •  
  •  

Nemrégiben három új plébános kezdte meg szolgálatát Újpesten. Kosinsky Béla személyében a Káposztásmegyeri Szentháromság-plébánia élére került új plébános.

– 1970-ben születtem, négyen vagyunk testvérek. Közülünk egyedül én léptem papi pályára. A teológiát Svájcban végeztem el, 2008-ban szenteltek fel – ismerteti életútját röviden Kosinsky Béla. Hozzáteszi: korábban a budavári plébánián, később pedig Ferencvárosban szolgált, mielőtt Káposztásmegyerre került.

– Elődöm, dr. Tomka Ferenc nemrégiben ment nyugdíjba. Egy, a budapesti átlaghoz képest mindenképp népes hitközség vezetését vettem át a városrész eme templomában. Sőt, nem csak környékbeliek járnak a gyülekezetünkbe – emeli ki. – Az oktatók és a hittanosok száma jól mutatja, hogy a hitoktatásnak kiemelkedő jelentősége van. Teendőim mellett jelenleg a közösséggel ismerkedem, ha pedig Káposztásmegyer II-n is létesülne hitközség, a hívek felkutatása szintén az én feladatom lesz – teszi hozzá az új plébános.

Papi hitvallását saját eddigi életén keresztül fogalmazza meg: szeretné, ha a hétköznapi élet és a hitélet nem válna élesen külön, hanem összekapcsolódna, és hívőkként élnénk mindennapjainkat.

Kép és szöveg: M. Orbán A.