•  
  •  
  •  

Korosztályokra szabott iskolahívogatót szervezett január 14-re az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium. A kicsik egy osztályteremben, kézműves foglalkozás keretében ismerkedtek az iskola légkörével, míg a szülőknek Tóth Anett fejlesztőpedagógus tartott rövid ismertetőt és válaszolt a kérdésekre.

A tájékoztatón bemutatkoztak a jelenlegi alsós tanítók és az alsó tagozatos igazgatóhelyettes, majd a leendő elsősök a jelenlegi 1. c osztály tanítóival az osztályterembe mentek. Itt kézműves foglalkozás keretén belül ismerkedhettek az iskola légkörével, a megformázandó mintákat pedig a nagyobbak mutatták meg nekik.

Ezalatt a szülők Tóth Anett fejlesztőpedagógus rövid ismertetőjét hallgathatták meg arról, mik az iskolaérettség legfőbb ismérvei, mik az adott életkor sajátosságai. Arról is beszélt, hogy például a kicsik figyelmét ebben a korban egyhuzamban 20-25 percnél tovább még nem lehet lekötni, de a pedagógusok erre felkészültek, és az órák tartalma is igazodik ehhez. Ugyanígy „tudnak mit kezdeni” azzal is, ha az első osztályt kezdő kisdiák már tud írni-olvasni. Kérdésre válaszolva elmondta, az iskolaérettség önmagában nem az életkoron múlik.

Néhány tanáccsal (például helyes napirend kialakítása, többféle mozgásforma, színezés, építő- és memóriajátékokkal való foglalatosság) is ellátta a szülőket, akik tőle és a tanítóktól is kérdezhettek. A beiratkozásra tavasszal, előre meghatározott és közzétett időpontban, napokon kerül majd sor.

A Csokonai nyílt nappal is segíti a választást: február 9-én 8 és 10 óra között tartanak nyílt órákat az első évfolyamon a szülők részére. Március elején pedig – szintén játszóházzal egybekötve – védőnő tart majd előadást az iskolakezdéssel kapcsolatos egészségügyi kérdésekről.

Kép és szöveg: M. Orbán András