Hivatalos: jogszerűen járt el az őrjöngő férfit lelövő újpesti rendőrnő

  •  
  •  
  •  

Befejezte az ügyészség a nyomozást az Újpesten megkéselt rendőr ügyében, ahol a rendőrök önvédelmi helyzetben kénytelenek voltak lelőni a zavart, bódult, gyilkos szándékú támadót. A rendőrök jogos védelmi helyzetben voltak, a fegyverhasználat jogszerű, szakszerű és arányos volt, a késelő büntethetősége pedig a halála miatt megszűnt – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője hétfőn az MTI-vel. Keresztes Imre közleményében felidézte: az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folytatott eljárást.

A vizsgálatot a december 24-én a kora reggeli órákban egy újpesti társasházban történt eset kapcsán folytatták le. Egy több tudatmódosító szer hatása alatt álló 35 éves férfi a lépcsőházban őrjöngött, és a bejárati ajtókon dörömbölt.

A járőröknél megközelítőleg 20 centivel magasabb, 25-30 kilóval nehezebb férfi a kiérkező rendőrökre támadt egy 15 centi hosszú késsel. A fegyverrel többször megszúrta az egyik rendőr fejét, vállát, hasát és mellkasát. Az egyértelműen életveszélyes helyzetben női járőrtársa tüzet nyitott az elkövetőre. Összesen 11 lövést adott le, ebből 9 talált, a támadó életét vesztette. A vizsgálat során kiderült, azért volt szükség ennyi lövésre, mert az őrjöngő férfit csak az utolsó két lövedék állította meg.

A nyomozás azt is megállapította, hogy a rendőrök végig, az első támadást követő intézkedés során jogos védelmi helyzetben voltak, a saját, illetve a társuk életét mentették, erre tekintettel felelősségük az ügyben kizárható. A főügyész megjegyezte: ha az elkövető életben marad, büntetőjogi felelősség terhelte volna amiatt, hogy a vele szemben jogszerűen intézkedő rendőröket meg akarta ölni.

A két hős rendőrnek, Szarvas Erikának és Lingvai Péternek Újpest polgármestere is köszönetet mondott, az önkormányzat pedig jutalomban részesítette őket.