Hogyan neveljük olvasóvá a piciket?

  •  
  •  
  •  

Bogyó és Babóca, Anna, Peti és Gergő is jelen volt a Liget Óvodában, ahol harmadik éve tartanak könyvhét-sorozatot, hogy felhívják a szülők figyelmét a mese szeretetére, fontosságára. Ötleteket és szakmai segítséget nyújtanak abban, hogy a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelő könyvet, mesét válasszanak.

Fontosnak tartjuk, hogy kedvenc könyvüket együtt olvassák és nézegessék újra és újra, hiszen ezek az élményekkel teli meghitt pillanatok teszik igazán szorossá a szülő- gyermek kapcsolatot.
Nálunk a Liget óvodában, a hétköznapokban de ezen a különleges héten még inkább megismerkedhetnek a gyerekek egymás kedvenc könyveivel. Minden csoportra jellemző, hogy az óvó nénik „mesezugokat” alakítanak ki a csoportszobákban a terem egyszerű átrendezésével, ahol a nap folyamán kényelmes és nyugodt könyvnézegetésre nyílik lehetőség. Az otthonról hozott könyvek egy kiállításhoz hasonlóan jól látható és hozzáférhető polcra kerülnek, a könyvekre a gyerekek jelével ellátott könyvjelzőt, kártyát készítünk.
A nagyobbak már több könyvet is hozhatnak „kedvencként”. Nem is könnyű a választás a mesefilmekből készített divatos kivonatok, a szülőktől megörökölt régi mesekönyvek és az új kiadványok között. A természettudományos témákat éppúgy kedvelik, mint a technikai információkat, a Grimm –testvérek meséit és Benedek Elek gyűjteményeit. A 6-7 évesekre jellemző még, hogy a hét folyamán olyannyira elmélyülnek a társas élményekben ­- hiszen a megismert mesék tartalmi mondanivalóján túl ez egy közösségformáló és társas kapcsolatokat is fejlesztő esemény – hogy még napokig, hetekig beszédtéma és a könyváradat folytatódik, amíg csak a gyerekek szeretnék. Ebben a csoportos óvodapedagógusok pozitív és ösztönző szerepe példaértékű!
A könyvhéten a gyerekeknek szinte egész nap mesélünk, de ma már az is hagyomány, hogy az utolsó napon az óvónői bábcsoport tart bábelőadást az egész óvodának. A szülőknek a hét egyik napján előadásokat szervezünk szintén a könyv és a mese jegyében.
Két éve volt szerencsénk vendégül látni Dr. Ranschburg Jenő gyermekpszichológust – kinek hirtelen halála mély fájdalommal érintett mindnyájunkat – a mese szeretetéről és annak a gyermek személyiségére gyakorolt hatásáról tartott előadást.
Tavaly, az Újpesti Nevelési Tanácsadóból Penczi Barbara pszichológus jött el hozzánk és az életkori sajátosságoknak megfelelő mese és könyv kiválasztására hívta fel a figyelmet.
Az idén egy kicsit változtattunk a szokásokon.  Most a szülőket, nagyszülőket is megkértük, hogy hozzák be saját gyermekkorukból származó kedvenc könyvüket. Meglepetésünkre és nagy örömünkre, sorra érkeztek otthonról a kissé kopottas borítójú, sokat lapozott könyvek, melyeknek eszmei értéke felbecsülhetetlen.
Ezekből a könyvekből a nagyfolyosón rendeztünk kiállítást, így aki belépett óvodánkba rögtön ezzel a tárlattal találkozott.  A kiállítófal előtt mosolygó és addig egymással nem is kommunikáló anyukák és apukák várakoztak délutánonként. Élvezettel mesélték kicsinyeiknek gyermekkori élményeiket, szívesen nosztalgiáztak egy-egy régi kiadású, megfakult ám ismerős könyv előtt. A legrégebbi egy 1910-es kiadású mesekönyv Sebők Zsigmond tollából, Mackó úr szárazon és vízen címmel.
Az idei könyvhéten a vendég előadó Bartos Erika meseírónő a gyerekek igazi meglepetése volt. Már 1 évvel ezelőtt hozzáláttunk a szervezéshez, mert nagyon elfoglalt és keresett személy, azonban minden érdeklődő közösséghez szívesen ellátogat és így a 2011. február 22-ét jelöltük meg közösen a találkozás időpontjául.
Az írónőt Tácsik Lászlóné, Éva néni, a Liget óvoda vezetője mutatta be a tornateremben izgatottan várakozó gyermekseregnek.
Bartos Erika a modern technika eszközeivel, projektoron keresztüli diavetítéssel mutatta be a könyvekből már jól ismert „Anna, Peti és Gergő” 4 történetét, valamint „Bogyó és Babóca” meséiből is néhányat. A gyermekek számára képrejtvények, találós kérdések és érdekes vizuális megoldások tették még élményszerűbbé az előadást. Az írónő mesélés közben kedves és közvetlen stílusával intenzív kapcsolatban volt közönségével, amit a gyerekek felszabadult megnyilvánulásokkal jutalmaztak. Az egyszerű történetek és a vizuális ingerekre is ható, esztétikus formavilág szinte lenyűgözte a gyerekeket.
A siker titka az egyszerűség és az anyákban rejlő ősi ösztön. Nincs szükség harcosokra és gonosz ellenségre, itt a „hős” maga a gyerek. Hiszen mindenki életében történik hasonló szituáció… a gyerekek újra és újra hallani akarják, ami velük történt, amire ők maguk kevéssé vagy nehezen emlékeznek, de róluk szól!
Az előadást követően a csoportok sorra vonultak a saját könyvpéldányaikkal az írónő elé, aki nagy szeretettel dedikálta könyveit… kistestvérnek, bátyusnak… aki csak volt a családban mindenkinek.
Búcsúzáskor az ismert mesejeleneteket ábrázoló képekkel, kifestőkkel lepte meg a Liget óvodába járó gyerekeket.
A könyvhéten a csoportok is gazdagodnak egy-egy könyvvel. Az idén természetesen mindenhova jutott Anna Peti és Gergő megkapó és egyszerű történeteiből. Mindhárom korosztály sokat nézegetett és kedvenc könyvei ezek.
Az utolsó nap zárómotívumaként az óvó nénik bábcsoportja most a Király nyulai című mesét adta elő, mely előadás mindig sok izgalmat rejt. A felnőtteknek a készülődésben, a gyermekeknek pedig a találgatásban, hogy a mesehős mögött vajon felismerik e hangjáról az óvó nénit…

Nemesné Kirilla Andrea
Szilasi Erika
óvodapedagógusok