Hogyan teleltessük át a növényeinket?

  •  
  •  
  •  

Gondoskodással, odafigyeléssel a porták díszeivé válnak a virágládákban, kaspókban, konténerekben tartott növényeink. De mi történjen az udvaron, gangon, ablakpárkányon, teraszon tartott kedvenceinkkel, ha jönnek a fagyos hónapok?

Sok évelő faj éveken át is megél a növénytartóban. A bokrok, lágyszárúak természetesen kisebbek lesznek, mintha a kert talajába ereszthettek volna gyökeret, de ettől függetlenül nagyon jól érezhetik magukat. A felelősség azonban kizárólag a miénk, hiszen a víz- és tápanyagellátásért mi felelünk.

Miben tartsuk?

A növénytartók általában nem nyújtanak elegendő szigetelést a gyökereknek a téli hónapokra, ezért eleve olyan fajokat kell választanunk, amelyek a nálunk szokásos hidegeket jól tűrik. Ezzel persze nem pipáltuk ki a kérdést.

Válasszunk fagyálló növénytartót, olyat, amely jobban szigetel, mint a vékony fa vagy műanyag. Az agyagból készült növénytartók a hidegben akár szét is repedhetnek. Különösen nagy ennek a kockázata, ha a pórusaikba beszivárgó nedvesség megfagy.

Mivel tápláljuk?

Jól tesszük, ha olyan talajkeveréket használunk, amelyet kimondottan a konténerben nevelt növények számára készítettek. Ezek kifejezetten jó vízelvezetést biztosítanak, ezzel megkönnyítik a növény számára a nedvesség felszívását. A vízben oldódó műtrágyák használatát viszont már ősszel, 6-8 héttel az első várható fagy előtt abba kell hagyni. Ezzel megelőzhető, hogy új hajtások jelenjenek meg; ezek ugyanis nem élnék túl a telet. Amikor a talaj megfagy a növénytartóban, az öntözést sem szabad folytatni. A széles levelű örökzöldeken pedig kiszáradást gátló készítményeket érdemes használni, ezek megvédik a növényt a metsző, hideg szelektől.

, ,