•  
  •  
  •  

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya közleményben adott hasznos tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan előzhetjük meg, hogy a járványidőszakban megszokott fokozottabb biztonságot követően betörés áldozatává váljunk.

A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy a javuló statisztikák ellenére mindenkinek érdemes az alábbi óvintézkedéseket megtennie azért, hogy a jövőben is biztonságban élhessen.

Fontosnak nevezik az összetartó közösségek erejét, és mindenkit arra buzdítanak, hogy figyeljen a környezetében élők lakásaira, házaira: kik és milyen céllal akarnak bemenni oda? Fontos, hogyha bűncselekményt észlelünk, értesítsük a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon.

Biztonságunk érdekében érdemes a saját lakásunkban, házunkban is felmérni, hogy tényleg megtettük-e a kellő óvintézkedéseket egy esetleges betörés elkerülése érdekében.

Érdemes jobb zárakat, biztonságosabb ajtókat felszereltetni, a már beépített eszközöket pedig érdemes ellenőriztetni, hogy az idő múlásával se csökkenjen a hatékonyságuk.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy lehetőleg senki se tartson otthon nagyobb értéket, mert a biztosnak hitt „rejtekhelyeken” őrzött jelentős mennyiségű készpénzt a betörők nagyon rövid idő alatt elkölthetik, így annak nyomon követése és visszaszerzése nagyon nehéz. A rendőrség ezért azt tanácsolja, hogy aki mégis nagyobb összeget, vagy nemesfém tárgyakat őriz otthon, az lerögzített páncélkazettában, gondosan elzárva tartsa ezeket.

Azt is tanácsolják, hogy aki teheti, kiegészítő védelemként lássa el lakását, házát riasztórendszerrel és kamerákkal. Hozzáteszik, hogy a távfelügyeleti szolgáltatások igénybevétele fokozza a biztonságot és még inkább erősíti a védelmet.

, , , , ,