Hőség: Budapesten újból megdőlt a melegrekord

  •  
  •  
  •  

Vasárnap is megdőlt a napi melegrekord Budapesten. Újpesten 36 fokot mértek, ami négytized fokkal haladja meg az eddigi, 1998-ban mért csúcsot.

Tizennégy megyére és a főváros területére adta ki a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést a hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.  Az ország északkeleti részén narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A jövő hét végéig tovább melegszik az idő, a hét közepére már akár 40 fok is lehet. Csütörtökön északnyugaton már felhős lehet az ég, de zápor, zivatar csak pénteken várható. Akkor viszont a Dunántúlon már viharossá is fokozódhat a szél, a nyugati országrészben 30 fok alatt maradhat a hőmérséklet csúcsértéke. A napi középhőmérséklet 27 fok felett lesz. Az OMSZ az ország nagy részére hétfőre is harmadfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. Az UV-B sugárzás maximuma elérheti a nagyon erős szintet.

A balatoni strandok is megteltek – számolt be a Hír TV munkatársa. Ágoston Ferenc strandüzemeltető elmondása szerint a kiemelkedő tavalyi évhez képest is megdőltek a látogatási csúcsok Balatonfüreden. A legtöbb fürdőző a július 27-28-ai hétvégén volt.

A Harkányi Gyógyfürdőnél volt olyan bejárat, ahol megduplázták a dolgozói létszámot azért, hogy minél előbb bejussanak a vendégek. „Többször bemondjuk naponta a hangosbemondón keresztül, hogy mindenki figyeljen arra, hogy mennyit tartózkodik a napon, húzódjanak lehetőleg árnyékba, huzamosabb ideig ne legyenek a napon – közölte a gyógyfürdő szolgálatvezetője.  – A dolgozókat pedig olyanformán védjük, hogy naponta többször ingyen ásványvizet osztunk részükre” – tette hozzá Maticsanácz Pál.