Hőség ellen védekezzünk sok folyadékkal

  •  
  •  
  •  

Tombol a nyár, hőségriadók figyelmeztetnek bennünket az évszak veszélyeire. A hőségben fokozott a szervezet folyadékigénye, ezért a napi legalább két liter folyadéknál jóval többet is érdemes elfogyasztani.

A legjobb szomjoltók az ásványvizek: olyan ásványi elemeket, sókat tartalmaznak, amelyek pótolják az izzadás következtében elveszített, de a szervezet számára létfontosságú anyagokat.

A nyári melegben kiemelt szerep jut a folyadékháztartás egyensúlyának. Az idős emberek különösen hajlamosak a kiszáradásra, és ha valaki nem iszik eleget, felborulhat a folyadékháztartása. Ilyenkor besűrűsödik a vére, s a már amúgy is szűk, meszes erekben könnyen kialakulhat a trombózis.

Megszívelendő tanács: hetven éves kor felett akkor is muszáj inni, ha nem szomjas az ember. Fontos, hogy az idős embereknek mindig álljon a rendelkezésére a megfelelő mennyiségű folyadék.

Nem árt elégszer hangsúlyozni: délelőtt tizenegy és délután négy óra között – kortól függetlenül is- mindenki kerülje a tűző napot, ilyenkor a szabadban fürdőzni sem ajánlott. Jóleshet viszont egy-egy hűsítő zuhany.

Az egyik legkellemetlenebb nyári élményünk a napszúrás lehet, amely a fejet vagy a tarkót ért közvetlen napsugárzás hatására alakul ki, s az agy felmelegedése váltja ki. Ennek következtében ödéma, vizenyő lép fel; tünete lehet fejfájás, szédülés, egyensúlyzavar, hányinger, fényérzékenység. Amint a tünetek jelentkeznek, azonnal el kell távolítani a beteget a napfényről. Egy elsötétített szobában jó hatású a hideg vizes borogatás, a pihenés, így rendszerint másnapra helyreáll a szervezet működése. Lényeges a megelőzés: ha már kénytelenek vagyunk a tűző napon tartózkodni, mindig viseljünk kendőt, sapkát, kalapot. 

-UN