Hősként harcolt a válogatott, de vereség a vége

  •  
  •  
  •  

Nagyon kevés hiányzott a csodához, de a címvédő portugálok a mérkőzés utolsó perceiben felőrölték Gulácsiékat. A vereség ellenére azonban semmi okunk szégyenkezni, sőt!

Már délután, a szurkolói vonulás (a Hősök terétől ment több ezer fanatikus a Puskás Arénába) alatt lehetett látni, érezni, hogy ez a délután nagybetűkkel íródik majd a magyar futballtörténelembe. Éneklő, vidám emberek töltötték meg a Dózsa György utat, soha nem adatott még meg az, hogy egy itthon rendezett világeseményen a magyar válogatottért szurkolhassunk.

Marco Rossi legénysége ennek megfelelően nem is ment ki feltett kézzel a pályára, bár az első félidőben a portugálok domináltak, a hihetetlen, világszínvonalú védekezés nem engedte, hogy ez a fölény góllá is érjen. Döbbenetes volt azt látni, ahogy Cristiano Ronaldo semmit nem tud csinálni 3 ember szorításában, hogy Botka Endre gyakorlatilag leradírozta a pályáról a Manchester United ászát, Bruno Fernandest, s ha mégis eljutottak lövésig a portugálok, Gulácsi Péter a kapuban nyújtott szenzációs teljesítményt. Az első félidő nem hozott gólt, s a magyar válogatott vastaps kíséretében vonulhatott az öltözőbe.

Több tízezer szurkoló ment ki a Puskás Arénába – rajtuk nem múlt / fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A második félidőben még ezen a teljesítményen is tudtunk egyet emelni, kezdeményező focit kezdtek játszani Sallaiék, éppen a magyar csatár vezérletével. Szalai Attila rendszeresen előrehúzódott, de a labdák sajnos ritkán jutottak el az ellenfél tizenhatosához.

A félidő közepe után aztán felordíthatott örömében a 65 ezer magyar szurkoló: a csereként beálló Schön Szabolcs egy hatalmas szóló végén lőtte ki a rövid sarkot, Rui Patricio csak beleérni tudott az erős lövésbe. Sajnos azonban a partjelző azonnal felemelte zászlóját, s a lassítás megmutatta, hogy teljes joggal: Schön valóban lesen volt, így a gólt nem adták meg.

Ezután pedig jött az, amit egyáltalán nem érdemeltünk meg: egy gyenge, kifordított helyzetből lőtt kapura Raphael Guerreiro, és bár Gulácsi Péter tökéletesen vonalban volt, a labda megpattant az addig hiba nélkül futballozó Orban Willi lábán, és ezt a magyar kapus nem érhette el: 1-0-ra vezetett Portugália.

Bő egy perccel később egy indításra reagált rosszul a magyar védelem, s bár Orban a csatár nyakán volt, szabályosan nem tudta megállítani, s lerántotta a tizenhatoson belül. A büntetőt az addig a játékból teljesen kivett Cristiano Ronaldo értékesítette, Gulácsinak esélye sem volt: 2-0.

Budapest, 2021. június 15.
Cristiano Ronaldo gólöröme – a portugál szupersztár duplázott a meccsen. Fotó:MTI/Kovács Tamás

A játékvezető öt percet hosszabbított, ám sajnos még itt sem volt vége: Cristiano Ronaldo még egyet rázott magán, megforgatott két magyar védőt, elfektette Gulácsit, és könnyedén a kapuba passzolt, ezzel beállítva a 3-0-ás végeredményt. A magyar játékosok nagyon csalódottan vonultak az öltözőbe, de csak azután, hogy a 65 ezer magyar szurkoló tiszta szívből, hangosan elénekelte nekik a Himnuszt, majd őszintén gratulálva, vastapssal búcsúztatta Marco Rossi fiait.

Az újpesti Eb Gardenben is sokan nézték a meccset. fotó: Ungi Veronika

Folytatás szombaton a világbajnoki címvédő franciák ellen, szintén a Puskásban: nagyon nehéz mérkőzés lesz, a középpályán javulni kell, de nagyon könnyen levonhatóak a tanulságok a tegnapi mérkőzésből. Ne legyen kétségünk: ez a magyar válogatott meg is fogja ezt tenni, hogy vagy ezen, vagy a németek elleni csoportmeccsen véghez vigye a csodát, és pontot szerezzen ebben az elképesztően nehéz csoportban.

, ,