Hősöknek állít emléket

  •  
  •  
  •  

Oroszországi magyar katonatemetőket és magyarországi szovjet emlékműveket bemutató fotókiállítás nyílt meg a Polgár Centrumban február 6-án. Az újpesti születésű Bernolák Béla a második magyar hadseregben szolgált orvos nagyapjának állít emléket, s vele együtt mindazoknak, akik hazájuktól távol estek el a harcokban.

– Nagyapám1943 januárjában tűnt el a Don-kanyarban. Kétszer jártam azokon a helyszíneken, ahol utolsó napjait-heteit töltötte. Amikor hazatértem a második útról, akkor határoztam el, hogy emléket állítok mindazoknak, akik a hazájuktól távol estek el. Szinte mindenkinek a családjában van olyan, aki a harcokban vesztette életét – utalt vissza korábbi látogatásaira az alkotó Bernolák Béla.
Dr. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese felidézte: az újpesti fotósnak nem ez az első tárlata, például az először Újpesten megnyílt Budapest blendén át című tárlatot Moszkvában is bemutatták. (Az eredeti összeállításhoz képest több újpesti képpel kiegészítve.)

Dr. Bagdy Gábor szerint Bernolák Béla olyan alkotó, aki nem kívülről szemléli, mégis tárgyilagosan jeleníti meg a látottakat.
Szemidetko Vladimir Anatoljevics, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének I. titkára rámutatott, a második világháború, mint összemberi tragédia, több millió ember életét vette el, a harcok pedig negyvennél is több állam területén folytak. A kiállításról azt mondta: középpontjában az emberi élet, a katona élete áll.
Maga a tárlat február 28-ig tekinthető meg.

M. Orbán András

Áldozatok idegenben
A Magyarország területén folytatott harcokban több mint száznegyvenezer szovjet katona esett el, százharminchárom temetkezési helyet tartunk nyilván és minden harmadik magyar településen van valamilyen szovjet emlékmű. Százkétezer harcos neve mindmáig ismeretlen.
Voronyezs körzetében (ahol Bernolák Béla nagyapja is elesett – a szerk.) több mint negyvenezer magyar katona vesztette életét a harcok során. A teljes magyar haderő vesztesége százötvenezerre rúg. Oroszországban 379 magyar temetkezési helyet tartanak nyilván.

Könyv és film is készült belőle
Bernolák Béla tavaly két alkalommal, januárban és májusban járt Oroszországban nagyapja nyomdokait kutatva. Még akkor határozta el, hogy nem csupán az itt is bemutatott fotókon, hanem könyvben és filmen is méltó emléket állít nagyapjának, és a második magyar hadseregnek. A film nem csupán az újpesti fotós-rendőr miatt jelentős: elkészítésében Juhász Mátyás kollégánk, az ÚKTV szerkesztő-riportere is részt vett. A bemutatóra közvetlenül a kiállítás megnyitója után került sor.