Íme, néhány példa dietetikusunktól, hogy az ünnepi étrend is lehet könnyű és egészséges.
Zöldborsóleves zabpelyhes galuskával
Hozzávalók:
30 dkg zöldborsó
1 db kis sárgarépa zöldjével
1 db kis fehérrépa zöldjével
2 evőkanál repceolaj (hidegen sajtolt)
1 db tojás
2 kávéskanál zabpehelyliszt
2 evőkanál lágy zabpehely
1 evőkanál margarin
só
A felkarikázott zöldséget és a zöldborsót az olajon megpároljuk, 1 kávéskanál zabpehelyliszttel megszórjuk, majd felengedjük vízzel, beletesszük a zöldségek aprított zöldjét, megsózzuk és felfőzzük. A tojásból, margarinból, zabpehelylisztből és annyi zabpehelyből, amennyit a tojás felvesz, galuskatésztát készítünk. Lágyabbra hagyjuk, mert a rostok megduzzadnak, sóval ízesítjük, majd kiskanállal beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe.
Tavaszi kacsasült
Hozzávalók:
4 db kacsacomb
1 fej hagyma
2 szál újhagyma
6 gerezd fokhagyma
1 db karalábé
1 db sárgarépa
1 db halvány zellerszár
1 db kápia paprika
1 dl repceolaj (hidegen sajtolt)
majoránna, őrölt kömény, zöldpetrezselyem, só
A kacsacombokat besózzuk, majd a majoránna és a kömény keverékével bedörzsöljük. Egy tepsit kiolajozunk, rátesszük a combokat, mellé a fokhagymákat, 1 dl vízzel, alufóliával lefedve pároljuk. Addig a tisztított zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, és a maradék olajon félig megpároljuk, zöldpetrezselyemmel meghintjük. Levesszük a fóliát a kacsáról, és ráöntjük a zöldségeket. Párszor megforgatjuk a combokat, amíg szép pirosra nem sül.
Gombás köles
Hozzávalók:
35 dkg köles
20 dkg gomba
1 fej lila hagyma
2 evőkanál repceolaj (hidegen sajtolt)
őrölt bors, szerecsendió, só
A megmosott kölest kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. Az olajon üvegesre pirítjuk az aprított hagymát, és hozzátesszük a szeletelt gombát, majd megpároljuk a fűszerekkel. Összeforgatjuk a kész kölessel.
Fejes saláta
1 fej saláta
Páclé: ecet, só, cukor, víz
Laskára vágjuk a salátát, és leöntjük a páclével.
Meggyes, diós piskóta
Hozzávalók:
7 db tojás
7 kanál cukor
7 kanál liszt
3 kanál darált dió
2 cs. vaníliás cukor
2 evőkanál olvasztott vaj
1 csésze leszűrt, magozott meggybefőtt
1 mokkáskanál sütőpor
A tojássárgáját a cukrokkal, a vajjal habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a masszához forgatjuk óvatosan, felváltva a sütőporral elkevert lisztet (a lisztet szitálva szórjuk!). A magozott meggybefőttet beleforgatjuk a darált dióba, és belekeverjük az egészet a vajas piskótába. Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig világosra sütjük. Ha kihűlt, felkockázva tálaljuk.
Lettner Annamária dietetikus