Húsvétkor is egészségesen

  •  
  •  
  •  

A húsvét előtti böjt után feltölthetjük szervezetünket jó minőségű vitálanyagokkal. A piacon megjelennek a friss, primőr zöldségek, bőven válogathatunk ízlésünk szerint.

Még vannak citrusok, de már a korai eper is mosolyog ránk a piacon. Tavasszal már vágyódunk a friss, tavaszi zöldek ízére. Ezeket a saláták és zöldséges ételek készítésekor élvezhetjük. A friss, tavaszi zöldségekből készíthetünk leveseket karalábé, medvehagyma, zöldborsó, zeller, zöldbab vagy vegyes zöldség felhasználásával. Tegyünk bele friss zöldfűszereket! A köreteket is ízesíthetjük zöldségekkel, például: mexikói rizs, gombás hajdina, zöldborsós tészta. Zöldséges ragut, tokányt, pörköltet készíthetünk cukkini, padlizsán, zöldbab vagy brokkoli felhasználásával. A salátákat is variálhatjuk: a fejes salátához tehetünk újhagymát, kaliforniai paprikát, az uborkasalátához tegyünk medvehagymát és retket. Cukkinisalátát uborkával, paradicsommal, paprikasalátát lila hagymával, sárgarépával, és ezzel szépen díszíthetjük az ünnepi asztalt.

Gyümölcssalátát is készíthetünk: az alma, narancs, körte, kivi alapanyagot citrommal, mézzel, dióval, mazsolával ízesíthetjük.

A húsvét jellegzetes ételei a sonka, a tojás, a torma. Amenynyiben marad ezekből az alapanyagokból, ügyesen felhasználhatjuk különböző ételek készítéséhez: sonkás tészta, csülkös bableves vagy káposzta, Stefánia-vagdalt vagy sült. Tormás saláták, tormamártás, töltött tojás, tojáspörkölt.

LETTNER ANNAMÁRIA dietetikus


HÚSVÉTI AJÁNLAT

1.: zöldborsóleves zabpelyhes galuskával; tavaszi kacsasült, gombás köles; fejes saláta; meggyes, diós piskóta.

2.: karalábékrém-leves; bundázott, töltött csirkecomb; petrezselymes burgonya; padlizsánsaláta; marcipános citromtorta