Húsvétkor is egészségesen

  •  
  •  
  •  

Közeledik a húsvét. Az étkezéseket szeretnénk az ünnepi igényeink szerint alakítani. Igényeljük a színeket, illatokat, a tavaszi zöldségeket is. Előkerülnek a szép terítékek, a húsvéti szalvéták. A nyugodt, szeretetteljes, kellemes környezetben elfogyasztott táplálék sokkal jobban hasznosul, az emésztésünk is jobb lesz. Az ünnepi étkezések alkalmával is egészséges menüket tálalhatunk fel úgy, hogy ne vigyünk túl sok kalóriát a szervezetünkbe. A finom falatokkal is figyelhetünk az egészségünkre, ha rostokat, sok friss zöldséget használunk az elkészítés során. Kevés változtatással a hagyományos ételsorokat ünnepélyessé és egészségessé tehetjük.

Bazsalikomos paradicsomleves olívabogyóval
Olívaolajjal, zabpehelyliszttel, magozott olívabogyóval, friss zellerlevél és -szár felhasználásával főzzük a paradicsomlevest, valamint betétnek árpa- vagy zabpelyhet használhatunk.

Fonott baconos sült csirkemell sütőtökpüréágyon
A hosszában felcsíkozott csirkemelldarabokat vékony szelet Bacon-szalonnával fonjuk össze, és így sütjük meg. A sütőtökből a burgonyához hasonlóan pürét készítünk, friss reszelt gyömbérrel, egy-egy kiskanál búzakorpával és búzacsírával. Egy tálra terítjük a pürét, és ráhelyezzük a ropogósra sült csirkefonatokat.

Tavaszi rizs
Készíthetjük barna rizsből, vadrizsből, fehér rizsből vagy vegyesen külön főzve. Többféle zöldséget megpárolunk (gomba, zöldborsó, sárgarépa, kukorica, zöldbab), és összekeverjük a rizzsel. Tetejére vágott zöldpetrezselymet és sárgarépa zöldjét szórunk.

Vegyes saláta
Jégsaláta, újhagyma, retek, cukkini, kápiapaprika, madársaláta, rukkolasaláta felhasználásával, balzsamecettel, citromlével, olívaolajjal.

Lettner Annamária dietetikus, természetgyógyász